Шмит поново најављује наметање измјена Изборног закона БиХ :: Semberija INFO ::

 

Шмит поново најављује наметање измјена Изборног закона БиХ


Фото - Танјуг

Извор: Танјуг / Глас Српске

САРАЈЕВО- Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, најавио је да ће "предузети мјере", ако не буде договора о изменамам Изборног закона БиХ, не прецизирајући када ће то бити.

"Домаћи политичари су обећали још 12. јуна 2022. године, током састанка с председником Европског савета Шарлом Мишелом да ће грађанима омогућити фер и праведне изборе. Нажалост, до данас то нису учинили. Пуно су разговарали о томе, али резултата није било, тако да сам крајем децембра прошле године најавио да ћу употребити бонска овлашћења, ако се не договоре", навео је Шмит у интервјуу за сарајевски Аваз.
    
Додаје да договор није постигнут, а вријеме им, каже, цури. "Грађани желе да виде да им се глас рачуна, а, ако не буде договора, предузећемо мере", најавио је Шмит.
    
Према неким најавама, пише Аваз, то би се могло догодити већ данас, а најкасније крајем седмице.
    
Шмит је прокоментирао и изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да Српска неће прихватити никакво наметање у вези са Изборним закном.
    
"Мислим да људи који живе у Бањалуци имају исте жеље као и људи који живе у Мостару. Они желе да се њихов глас призна. То што Додик говори како он неће прихватити одлуку о техничким изменама Изборног закона, је ли то значи да он хоће да покраде изборе? Додику бих препоручио да се мало опусти, да седне с представницима других политичких странака и да договоре закон који су обећали Европској унији пре скоро две године", навео је Шмит.
    
Додао је да Додик треба да буде свјестан да он као високи представник гарантује постојање и Федерације и Републике Српске и Дистрикта Брчко.
    
"Нека буде сигуран да поштујем Дејтон, ја сам ту да браним Дејтон, који је правна основа за ентитете. Нека се не брине да ће било какве нерегулираности проћи између ентитета, зато на Изборном закону радимо заједно", навео је Шмит.
    
О захтјевима Додика да се из Уставног суда БиХ избаце стране судије, Шмит каже да би им јасно поручио: “Нека не дирају стране судије".
    
То, каже, није на странкама да одлучују да ли желе да имају странце судије или не.
    
"Они су саставни део Устава БиХ, а Устав каже да тројицу судија бира председник Европског суда за људска права", навео је Шмит.
    
Коментарисао је и захтјеве ХДЗ БиХ да се у измјене Изборног закона укључи питање избора чланова Председништва БиХ.
    
"Ја сам захтевао техничке измене. Питање избора чланова Председништва, пре свега због пресуде 'Сејдић – Финци', свакако остаје и мислим да је контрапродуктивно и штетно сва јаја покушавати трпати у једну корпу, јер тако се неће решити ништа. Изазове и питање треба решавати једно по једно", навео је Шмит.