Зеничким рударима доста чекања и лажних обећања :: Semberija INFO ::

 

Зеничким рударима доста чекања и лажних обећања


Foto: Anadolija/Arhiva
- Рудари запослени у јамском погону "Распоточје" у склопу Рудника мрког угља (РМУ) Зеница данас ће организовано доћи испред зграде Владе Федерације БиХ, јер им ни након 20 дана од када су у штрајку нису испуњени кључни захтјеви, односно исплаћена јануарска и фебруарска плата за ову годину.

Да рудари долазе на протесте, за "Независне новине" је потврдио Неџад Дураковић, предсједник Синдиката погона "Распоточје", који тврди да надлежни нису испунили ниједан од захтјева које су тражили.

"Ништа се није промијенило, нису испуњени захтјеви за исплату јануарске и фебруарске плате. Тако да је неминовност наша даља реакција и зато сутра идемо у организацију протеста пред зграду Владе Федерације БиХ, са почетком у 11 часова", рекао је Дураковић.

Казао је да је у претходних неколико дана било неколико састанака са надлежнима, али да су само добили усмена обећања, која на крају нису испуњена, попут оног да ће јануарска плата бити исплаћена до петка, 22. марта.

"Приближио се дан када смо ми обећали и рударима РМУ Зеница и цијелом концерну да ћемо доћи на протесте уколико се наши захтјеви не испуне. У овом тренутку није реално да се испуне и принуђени смо да се окупимо мирно.

Биће нас 300-350 који ћемо доћи да тражимо своја права", навео је Дураковић.

Подсјећања ради, више од 600 рудара јамског погона "Распоточје", јединог преосталог такве врсте у склопу РМУ Зеница, у штрајку су од 6. марта.

Само дио рудара, неопходан за најосновније одржавање, силази у јаму, док остали не желе наставити производњу док им се не исплате наведене плате и топли оброк за јануар 2024. године. Задња плата коју су примили била је она за децембар 2023. године.

"Независне новине" писале су и претходних дана о ситуацији у РМУ Зеница у којем проблеми трају годину дана, тачније од марта 2023. године.

У том периоду рудари су имали три кључна захтјева, а поред захтјева за исплату плата, још се тражи реорганизација рудника (систематизација и реорганизација радних мјеста) и да се саопшти да ли ће РМУ Зеница наставити са радом и у будућности.

Ведран Лакић, министар енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ, казао је да је чињеница да двије плате радницима нису исплаћене, али да је до проблема дошло јер није испоштован договор који су постигли са Синдикатом и управом РМУ Зеница.

"Тада смо договорили да се мора смањити број запослених са преко 800 на неки оптималан број. Договорено је да се најмање 150 радника збрине, а да се појача производња. 'Електропривреда БиХ' је од тада исплатила 41,2 милиона КМ за Зеницу и збринули смо 199 радника, али је ниво производње остао на нивоу од неких 30 и нешто одсто, што је недовољно да се обезбиједи приход за исплату плата", појаснио је Лакић.

Он је рекао да у овом тренутку "Електропривреда БиХ" нема финансијске и правне процедуре да би извршила исплату ове двије плате, али да се траже даља рјешења.

"Рјешење смо пронашли у буџету Федерације БиХ. С обзиром на то да је процедура реализације исплата из буџета другачија у односу на 'Електропривреду', зато нам је било потребно додатних 20 дана како би се усвојио програм на Влади ФБиХ, како би РМУ Зеница урадио предрадње процедуралне природе и да бисмо исплатили те плате. Нажалост, то данас није прихваћено од стране синдиката и ја разумијем и синдикалну борбу. Али, сигурни смо да ћемо доћи до рјешења", појаснио је Лакић.

Санел Буљубашић, директор "Електропривреде БиХ", навео је да му је жао што још увијек нису постигли договор са синдикатима.

"Морам још једном да поновим, у посљедњих пет мјесеци приходи у РМУ Зеница били су три милиона, а саме плате су коштале 10,1 милион КМ. Ми смо помагали руднику, али у овом тренутку заиста нисмо у могућности да исплатимо ове двије плате. Али, ми настављамо да разговарамо", казао је Буљубашић.

(Независне)