Шта доносе измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Шмит :: Semberija INFO ::

 

Шта доносе измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Шмит


Извор: БХРТ/Адиса Херцо (С.М.)

Измјене Изборног закона које је наметнуо високи представник у Босни и Херцеговини су бројне, и проћи ће много времена док се схвати и појасни суштина и новитети изборног процеса. Као предности стручњаци истичу чињенице да предсједнике гласачких одбора сада бира Централна изборна комисија, те да ће бројање гласова бити транспарентније. Оваквим измјенама Изборног закона, имплементира се четири од пет приоритетних препорука Коалиције Под лупом, која је задужена за коректније изборе у Босни и Херцеговини.

Измјене Изборног закона доносе законске претпоставке за увођење електронске идентификације бирача, скенера за гласачке листиће и електронске обраде и преноса резултата гласања с нивоа бирачког мјеста. Такођер, измјене подразумијевају реформу бирачких одбора у виду увођења нестраначких предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора и ограничавања чланства у бирачким одборима само на парламентарне политичке субјекте. Управо ово су најважнији новитети сматрају у Коалицији Под лупом.

ВЕХИД ШЕХИЋ, предсједник Стратешког одбора Коалиције Под лупом

"Јако је битно увођење скенера, ту ће се спријечити оно што се дешавало након завршетка изборног дана када се затворе бирачка мјеста, онда несавјесни чланови бирачких одбора које опет именују политичке странке су правили неважеће гласачке листиће. Оно што је јако битно, попуњавали су неискориштене гласачке листиће. Они су попуњаваи и фалсификовали потписе из Централног бирачког списка. Сада ће то највећим дијелом бити спријечено".

Новитети ће, сматра Шехић, вратити изгубљено повјерење грађана у транспарентност изборног процеса те повећати број гласача. Охрабрује и чињеница да се измјене односе и на злоупотребу јавних средстава, односно кориштење ових средстава за политичке кампање, као и кориштење позиције руководиоца. Шмит је ове измјене наметнуо измјеном члана 7.2а. У Транспаренси интернешнелу поздрављају ову измјену.

ИВАНА КОРАЈЛИЋ, извршна директорица Транспаренси интернешнела БиХ

"Ове одредбе које се тичу злоупотребе јавних ресурса ми сматрамо позитивним, посебно овај дио који се тиче ограничавања јавне потрошње и кориштења јавних средстава да би се на неки начин обезбјеђивала подршка бирача". 

Из Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини истичу како Одлуке високог представника Кристијана Шмита  о наметању измјена Изборног закона БиХ представљају крајњу мјеру. Ово укључује измјену Изборног закона БиХ како би се онемогућиле изборне преваре и корупција као почетни, али суштински корак у враћању повјерења грађанки и грађана у изборни процес и, шире, у институције власти. На истом фону су изјаве појединих међународних званичника.

МАНУЕЛ САРАЗИН, специјални изасланик Њемачке за Западни Балкан

"Сматрамо да су ове измјене толико важне да сматрамо исправним да је сада те измјене наложио Кристијан Шмит. То није била наша жеља, међутим важност ове материје има приоритет и због тога у овом питању стојимо иза одлуке ОХР-а".

ЏУЛИЈАН РАЈЛИ, амбасадор Велике Британије у БиХ

"Централна изборна комисија и друга тијела могу кренути напријед и осигурати да имамо слободније, транспарентније, правичније изборе у октобру за Опште изборе. Искрено, не могу да видим зашто би био ико против самих измјена, које уклањају неке од ризика који су били везани за изборе у прошлости и повећавају шансе да гласови људи који гласају иду ка резултату оних који ће их представљати".

Из Централне изборне комисије се данас нису жељели оглашавати, образлажући свој поступак заокупљености припремама Локалних избора. А, управо су Локални избори први тест за домаће политичаре и гласаче.