Олује и јаке кише у Пакистану однијеле 50 живота :: Semberija INFO ::

 

Олује и јаке кише у Пакистану однијеле 50 живота


Foto: Tanjug
Пакистанске власти ставиле су спасилачке службе у стање приправности након јаких киша, грмљавинских олуја и удара громова који су изазвали пустош широм земље и однијели 50 живота.
 
"Национална управа за управљање катастрофама (НДМА) затражила је од хитних служби да буду на опрезу због тешких временских услова. Број страдалих од јаких киша у задња четири дана попео се на 50", потврдили су званичници покрајинских власти.
 
Најмање 21 особа, међу којима је и седморо дјеце, погинула је у удару грома у средишњој покрајини Пунџаб, преноси Индеx.
 
Још 21 особа је убијена у сјеверозападној покрајини Хибер Пахтункви. Најмање осам људи погинуло је у јужној покрајини Балочистану.
 
Вријеме је зауставило жетву усјева пшенице у Пунџабу. Страхује се да надолазећа киша која почиње у четвртак неће само додатно одгодити бербу, већ ће и наштетити усјеву.
 
Обилне падавине, грмљавинске олује и поплаве неуобичајене су у јужноазијској регији, једној од најмногољуднијих на свијету, изван сезоне монсуна између јула и септембра.
 
Пакистан је одговоран за мање од један одсто глобалних емисија угљеника, али је међу првих 10 климатски најосјетљивијих земаља.
 
Више од 2.000 људи погинуло је у катастрофалним поплавама и каснијој епидемији у Пакистану 2022. када је трећина земље била потопљена, што је погодило 33 милиона људи. 
 
(Танјуг)