Густ распоред бијељинских бициклиста :: Semberija INFO ::

 

Густ распоред бијељинских бициклиста


Почетком 2021. године, од стране неколико заљубљеника у бициклизам у Бијељини је основан Бициклистички клуб „БН цyцлинг теам“. За претходне двије године учинили су неколико важних корака ка враћању овог спорта у наш град. Ове године су регистровали двадесет такмичара у свим узрасним категоријама који се могу такмичити на домаћим и међународним бициклистичким тркама.



Четворица бијељинских бициклиста су петог априла ове године учествовали на отварању 31. Дунавског купа. У јакој међународној конкуренцији, на земљаној подлози у цикло-кросу освојили су једно друго (Драгиша Јовић) и једно четврто мјесто (Драгослав Радовановић). У Новом Саду су бициклисти БК „БН цyцлинг теам“ 30. априла учествовали на другој трци Дунавског купа  која је вожена на кружној стази Новосадског сајма. Опет је најбољи резултат остварио Драгиша Јовић заузевши седмо мјесто у конкуренцији 52 такмичара. Учествовали су још Живко Савић, Радован Брчин, Драгослав Радовановић, Милорад Мењић, Дарко Гушић, Вељко Стевановић, Љиљан Мијатовић и Томислав Николић. У укупном поретку Драгиша Јовић је освојио прво мјесто у апсолутној категорији а у екипној конкуренцији „БН цyцлинг теам“ је освојио друго мјесто.



-Прошле године је наш клуб у Бијељини организовао једну од трка у оквиру Дунавског купа 2022. Возили смо тада кружну трку у кругу индустријске зоне 2 преко пута АТЦ-а. И ове године ћемо, 13. аугуста поновити исту трку.



Очекујемо још више такмичара јер ће се, поред Дунавског купа, трка бодовати и за Премијер лигу БиХ. Када су видјели потенцијал стазе у индустријској зони 2 наши пријатељи из Србије су рекли да би они, да имају овакву стазу сваког мјесеца организовали бициклистичке трке“, рекао је Драгиша Јовић за „Семберија.инфо“.
Драгиша Јовић је имао прилику да 22. априла учествује на 31. Бициклистичком маратону на језеру Неусидел у Аустрији. Тамо је уз Бранка Перића учествовао у трци парова на хронометар гдје су освојили треће мјесто у конкуренцији 36 парова из Аустрије и Њемачке.



-На Бранков позив сам се прикључио и учествовао у овом европском бициклистичком каравану. Нисам очекивао никакав посебан успјех али се на крају испоставило да смо заједно остварили јако добар резултат. Што се тиче организације трке само могу пожељети да се и код нас ускоро почне примјењивати барем трећина оних детаља које сам видио у Аустрији. Примјера ради, стартни пакет који укључује и микрочип помоћу кога се мјери брзина кретања бицикла, смо платили 25 евра а свако ко послије трке организатору врати микрочип, добије назад 20 евра. Тако да котизације за учешће у једном тако озбиљном такмичењу дође мање од десет конвертибилних марака. Такође, оно што ме дојмило - тамо бицикл возе и такмиче се све категорије – од најмлађих до пензионера. Свако у својој категорији, свако са својом генерацијом, друже се, такмиче, проводе вријеме у природи и крећу се“, изјавио је Драгиша Јовић.



Јовић је, трећег јуна учествовао на Државном првенству БиХ у цестовном бициклизму. Овај пут се радило о цестовној трци на хронометар која се одржала у Мостару. Драгиша Јовић је освојио бронзану медаљу. Већ сутрадан, четвртог јуна, екипа у саставу Гушић, Радовановић, Мењић, Мијатовић, Стевановић Вељко, Стевановић Горан, Ивановиц, Јовановиц и Јовић наступили су на бициклистичкој трци „Велика награда Оџака“ која је трећа трка 31. Дунавског купа 2023.  На овој трци је учествовао и Ђорђе Купусовиц, члан БН „БН цyцлинг теам“ а који је ову трку возио за БК „Металац“ из Краљева. Важно је поменути да су трку одвезла два кадета из бијељинског клуба: Славиша Ивановић и Вељко Стевановић. Јовић је у завршници трке доживио пад са бицикла којом приликом је задобио лакше повреде. У свом стилу каже нам да му теже падају оштећења на бициклу него повреде и испуштено мјесто на побједичком постољу.


 
У јуну слиједи нови бревет

Бициклисти окупљени око клуба „БН цyцлинг таем“ 26. јуна 2021. године су возили први бијељински бревет – вожњу у којој су бициклисти дужни превести најмање 206 километара за мање од 13,5 часова. За 17. јуни ове године планирали су четврти по реду бијељински бревет који ће се овај пут возити кроз БиХ, Хрватску и Србију.



-Нико прије нас није организовао овај формат бициклистичке вожње у Бијељини. Посебно нас радује чињеница да на сваком бревету имамо све више људи. Повећава се интерес људи за бициклизам а ја се надам да ћемо 17. јуна на старту у Бијељини имати, до сада највише возача. Посебно због конфигурације стазе коју ћемо прећи, јер се ради о стази која нема великих успона па је олакшана вожња и за оне који до сада нису имали самопоуздања да нам се придруже“, рекао је за „Семберија.инфо“ Драгиша Јовић, активни бициклиста и спортски директор БК „БН цyцлинг теам“.



(Семберија инфо)