Денвер шампион НБА лиге, Јокић на крову свијета са Нагетсима :: Semberija INFO ::

 

Денвер шампион НБА лиге, Јокић на крову свијета са Нагетсима


Екипу Денвер Нагетса је само једна побједа дијелила од прве шампионске титуле у 47 година и генерално првог прстена у историји франшизе. Они су ноћас славили против Мајами Хита резултатом 94:89 и постали прваци НБА лиге за сезону 2022/23. Никола Јокић је изабран за МВП играча финалне серије.

ГОТОВО ЈЕ! Никола Јокић и Денвер Нагетс су шампиони НБА лиге за сезону 2022/23!

Четврта четвртина - крај меча

На минут и по до краја погађа Браун и поентирао, опет води Денвер 90:89. Завладао је хаос у арени, најдраматичнији сусрет у овој серији. Поуп краде лопту, невјероватно! Батлер од хероја до трагичара за свега неколико секунди, јер је он изгубио лопту за своју екипу. Задржао је домаћин смиреност до финалног звиждука и славио са 94:89.

Пробудио се и Батлер, двије тројке и три слободна бацања у току осмог минута четврте дионице. Поен предности (86:85) за Денвер са три минуте до краја меча. 80 одсто шут из игре за Јокића у овако тешкој и пуној грешака утакмици. Џими не промашује за Хит у посљедњој четвртини.

У седмом минуту посљедње четвртине ове ратничке утакмице Денвер је и даље водио са + 5 и играо заиста чврсту одбрану, те су осујећивали пик-ен-рол покушаје Хита. Чинило се тада да је зонска одбрана гостију мало клонула. 26 поена Николе и резултат је био 83:79 за "Рударе". Колдвел Поуп погађа тројку за 86:79.

Са пет минута у четвртој дионици било је 79:76 за Денвер, ова пета утакмица финала засигурно је најтврђи сусрет у серији. Мајами на само 35 одсто шута из игре и губи само пет поена разлике (76:81), што је невјероватно. У утакмици гдје нико ништа не погађа, Јокић има 10 од 13 шут из игре. Батлер је прескочио отворену тројку, што показује велику сумњу у Џимијевој игри.

Нову снагу су пронашли домаћи и били много интензивнији и бржи него у цијелом досадашњем сусрету. Два пенала је промашио Браун, у тренуцима када је могао "одлијепити" свој тим од противника. Џамал Мареј је промашио пас и била је то 13. грешка Денвера. Србин и Адебајо у рвачким захватима, али су то судије пустиле.

Почетком посљедње дионице, Денвер је опет заиграо агресивније, а Јокић је водио транзицију. Одмах је Џамал Мареј погодио нову трицу и било је тада 75:71 за Нагетсе. Батлер је добио блок од Кристијана Брауна, да би на крају Кејлеб Мартин уписао свој десети поен. 22 поена Николе са 75 одсто шута из игре и 14 скокова.

Трећа четвртина

Коначно! Мајкл Портер је убацио тројку и Денвер је повео са 69:66. Успјели су домаћи да поведу тек први пут од прве четвртине. Кајл Лаури је промашио за Мајами, а играч домаћих је убацио тројку "као кап". Смјењивали су се у вођству. На крају треће четвртине било је 71:70, води Мајами.

Нова асистенција Јокића - нови промашај Колдвела Поупа, Денвер је уз велике муке долазио до поена иако је Мајајми играо просјечно у овом дијелу сусрета. 13 поена Мајкл Портера и семафор је са двије минуте до краја дионице показивао 64:64. Зонска одбрана Хита овдје ради сјајан посао.

Мелоун је на четири минуте до краја треће дионице звао тајм-аут, Мајами је био на четири поена предности, јер домаћи нису успјели наплатити неколико украдених због несигурног Портер Јуниора. Кејлеб Мартин и Штрус из продора праве велике проблеме Нагетсима.

Батлер је водио напад своје екипе, али Нагетси су у овом дијелу успјели мало да консолидују своје редове, те колико-толико затворе дефанзивне рупе. Мајкл Портер је имао заиста много отворених шутева, али је био очајан до овог тренутка. Туче се домаћа екипа и остварује украдене лопте, али њихов шут са дистанце је тада износио 2 од 20, премало.

Србин и саиграчи морају сломити предност и отпор зонске одбране гостију у трећој четвртини ако желе имати било какву шансу у посљедњем дијелу меча. Гордон је са линије пенала мало истопио вођство Мајамија, било је тада 60:56 за кошаркаше са Флориде. Јокић је имао два слободна бацања и предност гостију је у петом минуту ове дионице износила три поена разлике. "Цигла " за Гејба Винсента па тројка Џамала Мареја, прокључала је арена, резултат је био 60:60.

12 поена Јокића чиме је постао први играч домаћих са двоцифреним бројем поена тек у трећој дионици. То све говори колико је проблема имао Денвер. Константно вођство Мајамија од барем осам поена било је тег на врату Нагетса. Портера тројке не иду никако и рани напади се губи на те покушаје. У прве три и по минуте треће четвртине било је 55:49 за Хит.

Џамал Мареј није постојао у првом полувремену и то је хендикепирало игру домаћина. Међутим , послије прве 24 минуте стиче се утисак да су предности Мајамија кумовале судијске грешке које су видно оштећивале Нагетсе. Јокић једноставно не може сам, Портер Јуниор је постао несигуран код шута, а остатак екипе Денвера је био утопљен у сивило у првом дијелу меча.

Друга четвртина - полувријеме

Мајамијев Адебајо је сјајно играо овај меч и био одличан у протоку лопте за свој тим. Нагетси су велику већину својих поена постигли из рекета Хита и то је био проблем ефикасности код домаћих. Јокић је на минут до краја имао сјајан пас преко терена, али је Колдвел Поуп промашио зицер. Прво полувријеме је завршено резултатом  51:44.

Десет изгубљених лопти за Нагетсе почетком 10. минута друге дионице, што је стварало велике проблеме видно нервозном Денверу. Само офанзивни скок држи домаће у овом дијелу меча. Двије минуте прије краја друге дионице семафор је показивао 49:42. Навијачи тим са Флориде су чекали Тајлер Хира на паркету.

Џамал Мареј у овом мечу имао је два поена послије пуних 18 минута. што је било алармантно. Петорка са четири бека и Јокићм на паркету давала је резултате, али минималне. Домаћи играју добро у транзицији када је Србин на терену. Са четири минуте до краја друге четвртине било је 45:39 за Мајами, са три тројке од стране Кристијана Брауна.

Никола показује зашто је најбољи кошаркаш на планети тренутно, Србин игра фантастично али екипа га не прати. Чим су мало почели форсирати агресивну одбрану играчи стратега Мелоуна, резултати су дошли.

Средином друге четвртине Нагетси су постали жешћи, те полако су успјевали топити предност екипе са Флориде.
Адебајо је купио све"отпатке" у рекету Нагетса и сервирао лопте за остатак тима из Мајамија. У петом минуту друге четвртине, резултат је био за 39.29 Хитовце. Домаћи тим је у тим тренуцима имао само једну тројку на свом рачуну, и то је била она Јокићева. Проблем домаћих су биле изгубљене лопте и то је реметило игру.

Невјероватно , у трећем минуту друге дионице Гордон је већ имао три личне грешке. Гомилали су се проблеми за Нагетсе и тренера Мајка Мелоуна. Јокић се вратио на паркет, али је имао дефанзивну улогу. Портер Јуниора није никако ишао шут за три поена. Зонска одбрана Хита је одрађивала посао, Нагетси су са шутевима са дистанце имали 1 од 10.

Мајами је имао + 6 у другом минуту (28:22), друге дионице меча. Нагетси су покушавали да се снађу без Јокића на паркету, али једино је Портер Јуниор играо док је остатак тима дјеловао доста статично. Проблем је тада био за Денвер јер су били на 10 од 25 са шутевима из игре. Ерон Гордон се мало активирао јер је уз Портера био потребан још један разбуђени играч на паркету. Екипа Хита игра изузетно агресивно јер они морају побиједити да би остали у игри.

Прва четвртина

Диандре Џордан је своје прве секунде у првој четвртини уписао у 10. минуту. Денвер је у тим тренуцима посртао. Било је много лоших пасова од стране Нагетса. Мајкл Портер Јуниор је ту преломио са сјајним офанзивним скоком те је замијенио Јокића по питању егзекуције у редовима"Рудара". Адебајо је свакако најбољи играч Мајамија у овој дионици. Семафор је на крају четвртине показивао резултат 24:22, водио је Мајами.

Никола је у првој четвртини показао да је мајстор за асистенције. Србин је "хранио" свој тим лоптама под кошем противника. Али , већ у првих 10 минута меча, Јокић је имао двије личне грешке, те је морао на клупу. Мајами је успио "продисати" како је најбољи играч Нагетса отишао на клупу за резерве.

Играо се седми минут овог петог финалног сусрета када је Јокић убацио своју прву тројку и помогао свом тиму да се одвоји мало, резултат је био 15:8. Полетио је Адебајо, али му је помогао Макс Штрус који је у првој четвртини био најагресивнији играч гостију. У раном нападу играчи Мајамија проналазе свој спас.

Првих шест, седам минута су били очајни за Џимија Батлера који је промашивао све могуће прилике. У тим тренуцима екипа Денвера је водила са 12:5. Никола Јокић је радио на одбрани и асистенцијама својим саиграчима, сав проток лопте код домаћих креће од Србина. Мајами не може да погоди апсолутно ништа.

Почетно испитивање снаге је остављено по страни, ови противници се врло добро знају. Почетак прве "меч-лопта" утакмице за Денвер, боље је отворила екипа Мајамија. Послије прве три минуте сусрета било је 5:2 за Хит.
Први поене и "прву крв" је постигао Бам Адебајо за Хит, док је Мајкл Портер Јуниор отворио "корацима" овај сусрет за Нагетсе. Кентавиус Колдвел Поуп је отворио салдо за домаће. Нервозно су почели играчи Денвера.

Чини се да је Денвер нашао начин како да надигра екипу из Флориде, а о томе свједочи податак да је Мајами само једном славио у међусобним дуелима још од корона-балона, и то у другој утакмици финалне серије.
Кошаркашку планету очекује још једна бесана ноћ, а Никола Јокић је на корак од циља који је истицао током претходних година - тимска титула важнија је од индивидуалних признања.

Јокић је предводник Нагетса, али, колико чудно то звучало, коначан успјех тима неће зависити од новог трипл-дабл учинка српског кошаркаша, на које нас је навикао током плеј-офа.

(Независне)