Новак предао круну: Алкаразу епско финале и први Вимблдон :: Semberija INFO ::

 

Новак предао круну: Алкаразу епско финале и први Вимблдон



Шпански тенисер Карлос Алкарас (20) побједник је 136. издања Вимблдона.

Први носилац је у великом финалу које је трајало преко четири сата савладао српског тенисера Новака Ђоковића са 3:2 и тако дошао до првог трофеја у Лондону и свог другог гренд слема у каријери (УС Опен) који му је осигурао останак на врху АТП листе. С друге стране, српски ас је остао на седам трофеја на теренима „Ол Инглад клаба“ и 23 освојене гренд слем титуле с којима је и даље рекордер.

Ђоковићу је ово било девето финале на незваничном првенству свијета и тек други пораз. Прије Алкараса савладао га је само Ендија Мари сада већ далеке 2013. године. Шпанац је већ одавно доказао да ће бити будућност тениса и легитимни насљедник велике тројке. Ово му је било друго финале, а само су Рафаел Надал (3) и Ђоковић (2) играли меч за највећу титулу прије напуњене 21 године.

Тако је чудесни низ Ђоковића заустављен. Ово му је био први пораз ове године на гренд слем турнирима (20-1). Алакрас га је спријечио да стигне до осме титуле у Лондону и тако се изједначи се са Роџером Федерером који има осам трофеја на најпрестижнијем турниру. Такође, Ђоковићу је измакао пети узастопни наслов на теренима “Ол Ингланд клаба“, што су раније урадили Федерер (2003-07) и Бјорн Борг (1976-80).

Ђоковић је био на прагу још једног апсолутног рекорда. Имао је прилику да изједначи рекорд у обје конкуренције. Легендарна Маргарет Корт, која је наступала од 1960. до 1977. године освојила је укупно 24 гренд слем титуле (11 у Опен ери). Пропустио је прилику и да постане најстарији шампион Вимблдона икада (36 година и 55 дана) и престигне Федерера (35 година и 342 дана). Подсјетимо, Новаку је ово било 35. финале гренд слема, чиме је надмашио Американку Крис Еверт (34) и тако поставио апсолутни рекорд у свим конкуренцијама. Алакарас је зауставио чудесан низ од 34 везане побједу у Лондону (посљедњи пораз од Томаша Бердиха 2017) и чак 45 узастопне на Централном терену гдје је био без пораза од 2013. године (Енди Мари).

Када је у питању најишчекиваније финале у посљедњих неколико година и овогодишњи “блокбастер“ у првом сету је Новак напросто одувао Шпанца. Иако се у првом гему сусретао са брејком лоптом, коју је спасио, Ђоковић је затим направио дупли брејк и имао великих 5:0. Потом је први носилац коначно освојио сервис гем за 5:1, али је потом Новак сигурно одсервирао за 6:1.

Оно што се могло и претпоставити јесте да ће Алкараз подићи нивоу игре у другом сету. Први је стигао до брејка, али одмах у наредном се Ђоковић вратио. Одлука је пала у тај-брејку у којем је Новак имао сет лопту, коју није искористо, али зато јесте Шпанац своју (8:6) за 1:1 у сетовима. Осокољен освајањем другог сету Алкараз је одмах направио брејк у трећем и стекао велику предност. Новак је у потпуности пао енергетски, што је резултирао да изгуби још два сервиса. Алкараз је славио са 6:1 и водства од 2:1.

У четвртом сету Новак је направио брејк за 3:2 и стигао до капиталне предности. Славио је са 6:3 и ушло се у пети сет. У тим тренуцима је изгледао сјајно. Новак је имао прилику у петом сету, брејк лопту на стартус ета, али је направио навјероватну грешку. Карлос то одмах кажњава и у наредном гему долази до брејка (2:1). До краја је сачувао сервис и добио епско финале са 3:2. Пети сет је завршен резултатом 6:4.


Независне новине