Зрињски исписао историју: Преко пенала до другог преткола Лиге шампиона :: Semberija INFO ::

 

Зрињски исписао историју: Преко пенала до другог преткола Лиге шампиона


Фудбалери Зрињског вечерас су пред својим навијачима након пенал серије прошли јерменски Урарту и тако се пласирали у друго претколо Лиге шампиона.

Првак Босне и Херцеговине тако је по први пут у својој историји прошао једну препреку у Лиги првака чиме је себи широм отворио врата пласману у групну фазу неког европског такмичења.

Племићи су од првог минута напали противника и имали двије велике шансе у размаку од свега три минуте. У оба наврата актер је био Немања Билбија. Први његов ударац отишао је за мало поред гола, док је други спријечила статива.

Ту се најбољи стријелац Зрињског није зауставио, а упорност му се исплатила врло брзо већ у 27. минуту.

Акција виђена ко зна колико пута. Асистент Јосип Ћорлука, а егзекутор Немања Билбија за велико славље Ултраса на стадиону у Мостару.

Гости пријете први пут у 40. минуту преко Салоуа који се убацио из другог плана и покушао главом, али Марић одлично реагује и брани његов ударац.

У другом полувремену Зрињски је свјесно или не, препустио теренску иницијативу прваку Јерменије, што им је обило о главу.

Урарту је био тај који је диктирао темпо игре и стварао више шанси. Мостарски састав је једину праву шансу у другом дијелу имао у 66. минуту када је Тичиновић шутирао преко гола.

Урарту брзо узвраћа. Максименко је изашао сам испред гола Зрињског након лијепе тимске акције, али му је Марић одбранио ударац и још једном спасио Племиће. Двије минута касније голман првака БиХ је ипак капитулирао.

Григорјан је примио је лопту на лијевој страни и погодио даљи угао гола Зрињског. ВАР је провјеравао ситуацију због наводног офсајда, али на крају је све било чисто и судија је показао на центар.

До краја су гости наставили са константним нападима, а један од њих им се још једном исплатио.

Григорјан је био сигуран реализатор казненог ударца у 91. Минуту након чега је овај сусрет отишао у продужетке.

Билбија је у 97. минуту главом могао још једном "запалити" своје навијаче, но његов сјајан ударац главом је одбранио голман Меликхов након чега се отишло у продужетке.

У првом продужетку су пала два гола, по један на обје стране. Прво је џокер са клупе Зрињског Томислав Киш замијенио Билбију и реализирао пенал који је и сам изборио у другој минути.

Зрињски се поново након гола повукао, а Урарту је то поново казнио на зналачки начин. Једну од неколико солидних прилика Јермена користи Максименко који је остао сам на лијевој страни, шутирао и погодио за 3:2.

У другом продужетку није било толико узбуђења као у првом након чега се приступило извођењу једанаестераца.
У пенал лутрији бољи су били фудбалери тима из Мостара који су са 4:3 прошли даље.

Освајач дупле круне у БиХ прошле сезоне у другом ће претколу Лиге првака играти са бољим из дуела Сwифт-Слован који се игра сутра. Резултат првог дуела из Словачке био је 1:1.

Зрињски - Урарту 2:3 / пенали 4:3

Зрињски: Марић, Марин, Баришић, Сенић, Чорлука, Иванчић, Чанађија, Станић, Тичиновић, Билбија и Ћуже.
Урарту: Меликов, Антви, Пилојан, Тсјмбалиук, Маргарјан, Салоу, Маркос Жуниор, Зотко, Сабу, Григорјан и Могилевентс.
 
(Независне)