Оно што је Дончић синоћ успио није нико у историји НБА лиге :: Semberija INFO ::

 

Оно што је Дончић синоћ успио није нико у историји НБА лиге


Фото - Танјуг / АП


Извор: Глас Српске

Феноменалну партију за историју Даласа и НБА лиге одиграо је Лука Дончић за побједу код Мемфис Гризлијса резултатом 125:110.

Словенски генијалац водио је тим из Тексаса с 35 кошева (5/10 за два и 6/12 за три поена) те по 12 скокова и асистенција. Перфектну партију за анале зачинио је с по једном украденом лоптом и блокадом.

Дончић је овако остварио низ историјских подухвата. Након прве три утакмице сезоне најбољи је стријелац лиге с 39 поена по утакмици уз чак 11.7 скокова и 9.7 асистенција по утакмици. Једини је играч ове сезоне у лиги с трипл-даблом с 30 поена. Али, то није све. Док сви остали играчи у НБА немају ниједан такав учинак, Дончић их већ има два.

Тако је постао тек трећи играч у историји, након Оскара Робертсона и Расела Вестбрука, који је у прве три утакмице сезоне двије завршио монструозним трипл-даблом, оним у којем је постигнуто 30 кошева. У новијој историји најјаче лиге свијета Дончић је недодирљив у овој категорији, резервираној само за легенде.

У задњих пет сезона чак је 31 утакмицу завршио с трипл-даблом од 30 поена. Први до њега је Никола Јокић, али с чак 12 утакмица мање са споменутим учинком. Дончић је већ у Топ-5 играча свих времена с трипл-даблеом уз 30 поена. Дончић је учинком против Гризлијса постао први у историји НБА лиге који је у прве три утакмице сезоне имао два трипл-дабл учинка и постигнутих чак 117 поена. 

Дончић је тако слављем код Мемфиса, који је играо без најбољег играча, суспендованог Џа Моранта, одвео Далас до побједе у све три прве утакмице сезоне. Мавсима је то посљедњи пут успјело 2004. Дончић је тада имао пет година, наводи Индекс.