Afrička kuga svinja: Veterinarski inspektori apeluju na odgovorno ponašanje :: Semberija INFO ::

 

Afrička kuga svinja: Veterinarski inspektori apeluju na odgovorno ponašanje


Nakon potvrđivanja pozitivnog nalaza na afričku kugu svinja na imanju u Dragaljevcu od strane Javne ustanove Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“, gradski veterinarski inspektori su upućeni na teren.

Inspektori, u saradnji sa veterinarima iz nadležnih veterinarskih organizacija i VI „Vaso Butozan“, u imanjima u kojima je utvrđena zaraza životinja ovom bolešću, kao i imanjima za koja se sumnja da u njima postoji zaraza, postupaju u skladu sa zakonskom regulativom. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je rješenjem utvrdilo granice zaraženog i ugroženog područja, a gradska veterinarska inspekcija apeluje da veterinari iz iz veterinarskih organizacija, kao i sami farmeri obavijeste gradsku veterinarsku inspekciju o svakoj sumnji na pojavu ove bolesti. U zaraženom području takođe je zabranjen transport svinja bez posebnog odobrenja veterinarskog inspektora.

S obzirom na to da je riječ o izuzetno zaraznoj bolesti, u cilju zaštite zdravlja životinja i čuvanja imovine, apeluje se da na ulaze u imanja i objekte u kojima se drže svinje obavezno postave dezinfekcione barijere, radi dezinfeckije ruku, obuće i vozila. Kako bi se mogućnost širenja zaraze afričkom kugom svinja svela na minimum, gradska veterinarska inspekcija takođe apeluje da se što više ograniče posjete domaćinstvima od strane posjetilaca i susjeda.