JZU DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: BRZI STREPTOKOKNI TEST :: Semberija INFO ::

 

JZU DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: BRZI STREPTOKOKNI TEST


Služba laboratorijske dijagnostike već duže vrijeme kao komercijalnu uslugu po vrlo povoljnim cijenama nudi brzi streptokokni test, a od prvog jula tu istu uslugu pruža i Služba hitne medicinske pomoći.
 
Brzi streptokokni test je dijagnostički test koji se koristi za brzo otkrivanje prisustva bakterijske infekcije grla izazvane bakterijom Streptoccocus pyogenes (grupa A streptokoka). Uz pomoć ovog testa se može u kratkom vremenskom roku utvrditi da li je infekciju grla uzrokovala bakterija ili neki drugi uzročnik (obično virus). Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko osjećate bol prilikom gutanja, imate povišenu temperaturu, uvećane limfne žlijezde vrata, glavobolju, malaksalost. Prilikom testiranja pacijenta, uzima se bris sa zadnjeg zida ždijela i krajnika. Bris se uzima ujutru, prije jela i pranja zuba, a ako se uzima u toku dana razmak od uzimanja obroka do uzimanja brisa treba da bude najmanje dva sata. Samo uzimanje brisa je brzo i neinvazivno a rezultati se izdaju u roku od dvadeset minuta kao pozitivan ili negativan rezultat.
 
Brzo izdavanje ovih rezultata omogućava ljekaru da u što kraćem roku reaguje sa antibiotskom terapijom ukoliko je ona potrebna tj. ukoliko je test pozitivan.
 
Pacijenti za izvođenje ovog testa u Službu laboratorijske dijagnostike mogu javiti svakog radnog dana od 6:30h - 20:00h i subotom od 7h - 15h, a u službu Hitne medicinske pomoći van radnog vremena Službe laboratorijske dijagnositke.