Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja: utvrđene mjere na suzbijanju zaraze i nosioci aktivnosti :: Semberija INFO ::

 

Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja: utvrđene mjere na suzbijanju zaraze i nosioci aktivnosti


Na danas održanoj sjednici Lokalnog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja kojim je presjedavao gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, a na kojem su učestovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, precizno su utvrđene mjere koje treba da suzbiju ovu zaraznu bolest i nosioci aktivnosti. Takođe je najavljeno i da će biti uveden broj telefona na koji će građani moći da prijave slučajeve zaraženih svinja, sumnjive slučajeve zaraženih životinja, kao i nepropisno uklonjene uginule svinje.

Sa sjednice je upućen apel vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava da nadležnoj veterinarskoj službi odmah prijave slučajeve sumnje na zarazu ove bolesti, kako bi se pravovremeno sprovele mjere zaštite. Svaka šteta koja se dogodi na stočnom fondu u domaćinstvima tokom trajanja zaraze, biće nadoknađena od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede.

Svi koji ne budu prijavili slučajeve zaraze ili na druge načine doprinesu širenju afričke kuge svinja snosiće krivičnu odgovornost.