U Ugljeviku služen parastos uoči Vidovdana: Junaci za nezaborav :: Semberija INFO ::

 

U Ugljeviku služen parastos uoči Vidovdana: Junaci za nezaborav


U Ugljeviku je, večeras u okviru "Vidovdanskih svečanosti" a povodom krsne slave Vojske Republike Srpske - Vidovdana, služen parastos poginulim srpskim junacima od Kosovskog boja do danas.

Parastos je služen, u prisustvu mnogobrojnih građana,  ispred Centralnog spomen-obilježja na kojem su ispisana imena 301 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ove podmajevičke opštine.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković poručio je da junaci koji su dali živote da bi srpski narod živio na ovim prostorima u slobodi nikada neće biti zaboravljeni.

-Dok postojimo, mi ih ne smijemo i nećemo zaboraviti-naglasio je Marinković.

On je ukazao da Srbi nikada nisu vodili osvajačke ratove te da su uvijek branili svoj rod, ognjište i teritoriju.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je dužnost i obaveza svih da odaju počast junacima koji su živote dali za slobodu srpskog naroda.

-Tradicionalno uoči Vidovdana, koji simbolizuje borbu za slobodu srpskog naroda odajemo počast div junacima-dodao je Perić.



Nakon parastosa, u ugljevičkom Centru za kulturu upriličena je izložba "120 godina od osnivanja Kola srpskih sestara" koja je posvećena njenom osnivaču i prvom sekretaru ove humanitarne organizacije Nadeždi Petrović.

Perić je prisustvovao izložbi i zahvalio eparhijama Srpske pravoslavne crkve, koje prema njegovim riječima Kola srpskih sestara drže u svom krilu i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju koji zdušno podržava rad ovih humanitarki koje čuvaju vjeru, tradiciju i običaje, ali i nesebično iskazuju ljubav prema ljudima.

-Kolo srpskih sestara je nešto čime se, pored ostalog, ponosi, danas, Ugljevik i čitav podmajevički kraj-zaključio je Perić.

Predsjednica Kola srpskih sestara “Sveta Marija Magdalina” koja djeluje pri hramu Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku, Anđa Srijemac rekla je da je večerašnja izložba posvećena Nadeždi Petrović i svim članicama ove humanitarne organizacije od njenog osnivanja, koja ove godine obilježava jubilarnih 120 godina.



-Nastavljamo njihov rad kojim su nas zadužile i prenosimo ih na mlada pokoljenja-rekla je Srijemac.

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" sutra će se u opštini Ugljevik sa početkom u 17.00 časova na platou ispred Centra za kulturu “Filip Višnjić" održati jednodnevni Sajam narodnih rukotvorina.