Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima: Kako udaljiti djecu od prosjačenja? :: Semberija INFO ::

 

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima: Kako udaljiti djecu od prosjačenja?



Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, danas je u prostorijama Policijske uprave Bijeljina održan sastanak Regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima. Regionalni monitoring tim je sastavljen od predstavnika centra za socijalni rad, Okružnog javnog tužilaštva, Republičke uprave za inspekcijske poslove i policije.

- Danas smo se sastali kako bismo analizirali mjere koje smo u ranijem periodu preduzimali po pitanju sprečavanja trgovine ljudima. Usaglasili smo takođe i mjere koje ćemo koordinisano preduzimati u narednom periodu“, izjavio je Dejan Minić, kriminalistički inspektor u PU Bijeljina dodavši još da je trgovina ljudima na području Bijeljine najprisutnija u formi nezakonite eksploatacije djece za rad.

Ovakva praksa je najzastupljenija u romskoj zajednici ali, prema tvrdnjama nadležnih ne radi se o velikom broju porodica koje se na taj način odnose prema svojim najmlađim članovima. Pored djece koja se prisiljavaju na fizički rad, Centar za socijalni rad je na području Bijeljine evidentirao 50 djece iz romske zajednice koja se bave prosjačenjem. 

- Ovih pedesetoro djece dolazi iz pet ili šest romskih porodica. Dakle, nije čitava romska zajednica u Bijeljini uključena u prosjačenje. Ponašanje roditelja koji svoju djecu koriste za sticanje sredstava za život putem prosječenja jako je teško iskorijeniti. Pomaka ima, ali su oni jako mali. Radi se o transgeneracijskoj patologiji te jako niskom stepenu svijesti kod roditelja ove djece koji ne prihvataju nikakve savjete i sugestije - tako da se ovaj problem ne može preko noći riješiti“, rekla je Slavica Kovrlija ispred Centra za socijalni rad Bijeljina.
Jedna od mjera za koje se smatra da bi bitno doprinijela rješavanju problema djece u posjačenju jeste i formiranje Prihvatilišta za djecu zatečenu u prosjačenju. Ova ustanova bi služila da se dijeca iz rizičnih porodičnih sredina izdvoje u periodu od tri do šest mjeseci. U bijeljinskom Centru za socijalni rad su izradili i elaborat koji se tiče Prihvatilišta, izabrana je i lokacija na području naselja Pet jezera na kojoj bi bila smještena ova ustanova ali je zbog nezadovoljstva građana koji žive na tom području napuštena ideja da se Prihvatilište gradi na tom mjestu.

- Iskoristiću priliku da građanima pošaljem poruku da se ne plaše. Ovdje se ne radi o Kazneno-popravnoj ustanovi ili nekoj drugoj instituciji koja se bavi pružanjem pomoći ili rahabilitacijom pojedinaca koji imaju teško asocijalno ponašanje. Radi se o najmlađim članovima naše zajednice i preporuka nauke i jeste da ovakve institucije budu unutar zajednice, da budu dio naše socijalne sredine, da se djeca osjete članovima društva i lakše usvoje društveno prihvatljiva pravila ponašanja“, istakla je na kraju Slavica Kovrlija.

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se svakog 30. jula, sa ciljem podizanja svijesti kod građana o mogućim vidovima trgovine ljudima i potrebi pravovremenog reagovanja prilikom uočavanja takvih pojava.


Semberija info - I. Gutić