Sastanak ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje svinjske kuge :: Semberija INFO ::

 

Sastanak ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje svinjske kuge


Pronalazimo rješnja koja će omogućiti našim farmerima da mogu prometovati zdrave svinje u zaraženom krugu. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske od prošle sedmice preduzima sve mjere, počevši od izmjene pravilnika, koje će olakšati promet drugih vrsta životinja, tako što će veterinarske organizacije moći izdavati uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja i na taj nečin će se zdrave životinje moći transportovati sa imanja u zaraženom ugroženom području, izjavio je  Negoslav Lukić, zaposlen u Detašmanu veterinarstva Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske nakon današnjeg sasatanka Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge koji je održan u Bijeljini.



“To nisu više u obavezi da rade veterinarski inspektori i to će relaksirati situaciju na terenu. Što se tiče uzorkovanja životinja koje se transportuju u klaonice, prevalencija, odnosno procenat ispitanih vraćen je na prethodne važeće tablice, na oko pedeset odsto uzoraka. Potreban je manji broj uzoraka, što će, takođe, olakšati situaciju, obzirom na postojeće kapacitete Instituta. Ministarstvo poljoprivrede sve vrijeme aktivno radi na pronalaženju rješenja. Okupili smo se u Bijeljini da donesemo dva rješenja koja će omogućiti pokretanje životinja i termičku obradu prasadi, jer se permaentno postavljaju pitanja u javnosti, šta je dozvoljeno da se radi u ovom trenutku. Radimo isključivo u skladu sa pravilima struke, uvažavajući stanje na terenu. U kontrolisanim uslovima će se vršiti klanje životinja i termička obrada mesa. Moguće je, dakle, pečenje prasića ali u kontrolisanim uslovima i pod nadzorom veterinarske inspekcije. Želim da napomenem da afrička kuga svinja nije zoonoza, da ne oboljevaju ljudi, ali je ova bolest sa ekonomskog aspekta veoma pogubna za našu ekonomiju i naše svinjogojstvo. Želimo na sve moguće načine da pomognemo našim proizvođačima i dogovaramo najbolja rješenja”, istakao je Lukić.

Vladimir Milijević, glavni republički veterinarski inspektor  izjavio je da Veterinarska inspekcija RS radi po pravilniku koji je usvojen na nivou RS i BiH.



“ Taj pravilnik se ne razlikuje od pravilnika u Hrvatskoj, Srbiji i evropskim državama. Mjere koje se provode u Republici Srpskoj i BiH su identične mjerama protiv afričke svinjske kuge u zemljama okruženja i EU. Aktivno radimo, tako da sam, blago govoreći, frapiran izjavama gradonačelnika Bijeljine, koji je izjavio da se ništa ne radi. Republička veterinarska inspekcija je angažovala petoricu inspektora koji non - stop rade u Bijeljini. U prošli četvrtak smo bili u Bijeljini, organizovali smo sastanke s lovcima, unijeli i pravosnažno objavili izmjene u pravilniku”, istakao je Milijević, naglasivši da je vrlo teško u kratkom roku izvršiti usklađivanje sa pravilnikom EU, jer je riječ o obimnoj regulativi.

“Odstupanjem od pravilnika omogućićemo da se svinjska kuga širi i nećemo imati svinjarstvo u narednih deset godina”, upozorio je Milijević.

 “Afrička kuga svinja uzrokovana je uzročnikom koji je veoma agresivan i mi do sada nismo imali agresivnijeg virusa uzročnika na ovom prostoru, izjavio je profesor doktor Drago Nedić, predsjednik Ekspertske grupe Ministarstva poljoprivrede za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja nakon današnjeg sastanka Ekspertske grupe u Bijeljini.



“ U pitanju je virus koji je izuzetno otporan na spoljne uticaje i veoma je izdržljiv, ostaje jako dugo na ovim prostorima. Ovaj virus ima akutnu hroničnu formu i vrlo brzo na bilo kojem imanju, na kojem se ovaj virus pojavi, životinje ugibaju. Sve što duže ostavljamo bolesne životinje ili određeni otpad, može se prenositi dalje. Ovaj virus se prenosi kontaktom, on ne leprša, ne ide s vjetrovima, već se prenosi kontaktom. Svinje ga prenose izlučevinama i ukoliko dođe do bilo kakvog dodira, može se prenijeti odjećom, obućom, alatima, hranom za životinje”, izjavio je profesor Nedić, istakavši da farme koje žele da se sačuvaju od ovog virusa moraju da podignu biosigurnosne mjere koje će spriječiti da virus uđe u objekat. Virus na farme može ući sa glodarima, insektima, sa hranom.



“ Govorimo o borbi sa jednim veoma opasnim virusom. Ljudi nemaju nikakvog ograničenja pri konzumiranju svinjskog mesa u bilo kojem obliku, pečenjem ili kuvanjem. Ne predstavlja problem meso, već manipulacija iznutricama, transport i slično. Ukoliko se obezbijede adekvatni uslovi i ukoliko se izvrši adekvatna dezinfekcija, to meso nema ograničenja. To stalno ponavljamo. Virus treba uništavati na sve moguće načine i to je jedini vid zaštite”, naglasio je profesor Nedić, naglasivši da veterinarska struka traga za najboljim rješenjima kako bi se virus suzbio. Propisi će se mijenjati i prilagođavati, sve u smislu izbjegavanja veće finansijske štete u oblasti svinjogojstva. Najvažnije je ne dozvoliti da se bolest proširi na druga područja, a to zahtijeva maksimalnu odgovornost svih faktora i činilaca u ovoj oblasti”, izjavio je Nedić, naglasivši da i dalje ima primjera bacanja uginulih svinja u potoke i kanale, što doprinosi širenju virusa.

(Semberija Info)