Obilježeno 29 godina od odbrane Mezgraje: Zločin bez kazne :: Semberija INFO ::

 

Obilježeno 29 godina od odbrane Mezgraje: Zločin bez kazne


U Mezgraji kod Ugljevika danas je obilježeno  29.  godina od stradanja pet boraca Vojske Republike Srpske tokomo odbrane sela u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i četiri civila koje su mučki ubile muslimanske snage iz Teočaka.

Porodice, saborci, predstavnici lokalne Boračke organizacije i opštine Ugljevik prisustvovali su  parastosu i položili vijence na spomen obilježje na kome su ispisana imena  poginulih junaka i civilnih žrtava rata iz Mezgraje.

13. septembra 1994. godine muslimanske snage iz Teočaka upale su u selo Mezgraja i mučki ubili sve koje su zatekli, ubijena su četiri civila, među njima i žena, te popaljene srpske kuće.

Predsjednik Boračke oranizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da ovaj zločin koji je počinjen u Mazgraji, nikada neće biti zaboravljen, istakavši da je Republika Srpska za srpski narod svetinja.

-U Mezgraji su u toj zločinačkoj akciji ubili na kućnom pragu, baku Desu i deda Cviku koji je bio slijep. Pucali su nejač, starce, žene i djecu-rekao je Marinković.

Prema Marinkovićevim riječima, zahvaljujući jednom hrabrom dječaku, kao i hrabrom narodu ovog sela, zločinci su zaustavljeni i zajedno sa vojnicima Vojske Republike Srpske  odbranjena je  teritorija Mezgraje.

-Za ovaj zločin niko nikad nije odgovarao od strane muslimanske vojske. Međunarodna zajednica nikako da shvati da je na ovim prostorima bio građanski rat, a da je srpska vojska vodila pravedan, odbrambeni rat i branila svoju nejač i teritoriju-zaključio je Marinković.

Molitvenom skupu, zajedno sa mještanima i predstavnicima Boračke organizacije prisustvovao je i šef kabineta načelnika Ugljevika Milorad Jovičić koji je rekao da je obaveza i dužnost svih da njeguju sjećanja na te teške ratne dane u kojem je srpski narod odbranio svoju teritoriju.

-Mezgraja je tokom ratnih sukoba bila branik ali i simbol odbrane teritorije srpskog naroda ovih prostora-naveo je Jovičić.

Tokom današnjeg Aktiv Dobrovoljnih davaoca krvi “Perika Nešković” iz Mezgraje prikupio je u akcija dobrovoljnog darivanja krvi 41 dozu ove dragocjene tečnosti.