Održana konferencija za medije povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima :: Semberija INFO ::

 

Održana konferencija za medije povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima



Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, danas je u Centru za kulturu “Semberija”, održana konferenija za novinare, na kojoj je ukazano na ozbiljnost ove problematike u BiH.

Ovaj složen i delikatan izazov zahtijeva zajednički angažman i koordinaciju svih relevantnih aktera kako bi se uspješno suzbila ili bar umanja trgovina ljudima i zaštitile sve potencijalne žrtve, saglasni su danas bili predstavnici Centra za socijalni rad Bijeljina i Udruženja “Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin”.

- Trgovina ljudima je ozbiljan fenomen, trgovci ljudima su ozbiljni predatori i trgovci ljudima mogu biti svi. Žrtva trgovine ljudima nije isključivo i samo romsko dijete, oni svakako jesu najpodobniji, ali žrtva trgovine ljudima može biti svako“, naglasila je Snežana Gajić, programski radnik Udruženja „Otaharin“.

Trgovina ljudima na području Bijeljine najprisutnija je u formi nezakonite eksploatacije djece za rad. Slavica Kovrlija ispred Centra za socijalni rad Bijeljina, istakla je da je slika djece romske nacionalnosti koja prose, jako nelagodna i deprimirajuća, ali da  tome doprinosi više faktora.

- Kao neko ko dugo radi u Centru za socijalni rad, mogu vam reći da je trgovina ljudima i djecom generalno prisutna iako to možda nije vidljivo iz pozicije koja nije naša. Nema dana da se o trgovini djecom, na način na koji radi Centar za socijalni rad, ne priča, razgovara, ne uzimaju anamneze, vrši procjena terena, nema dana da se na neki način ne osvrnemo na problematiku koja je oko nas. Trgovina je poseban fenomen koji zahtjeva ozbiljan rad, profesionalizam i još je nedovoljno razjašnjena, odnosno na nedovoljnom nivou je fenomenologija koja bi tako lako mogla da se iskorijeni. Trgovina je postojala i, nažalost, postojaće, jer su naši trgovci sve sposobniji i prilagođavaju se novim trendovima. Uvijek su na korak ispred svih nas, a posebno je teško kada su u pitanju djeca“, rekla je Kovrlija  i dodala da djelo trgovne ljudima, većinom teško dokazivo u praksi.

Nakon konferencije za novinare održan je sastanak Radne grupe za zaštitu bezbjednosti djece Grada Bijeljina, koja u našem gradu djeluje od 2012. godine. 


Semberija info - S. Nikolić