Sigurnoj kući žrtava nasilja potrebno proširenje :: Semberija INFO ::

 

Sigurnoj kući žrtava nasilja potrebno proširenje


Gradonačelnik Ljubiša Petrović i njegovi saradnici sastali su se danas sa predstavnicama ženske nevladine organizacije - Fondacije „Lara“. Ovaj sastanak bio je prilika da gradski zvaničnici posjete lokalitet sigurne kuće „Lare“, koja već više od deset godina obezbjeđuje siguran prostor za žene i djecu žrtve nasilja u porodici iz čitave Bosne i Hercegovine, kao i da se razmotre potrebe, ali i mogućnosti proširenja kapaciteta i drugi radovi koji su trenutno u toku.
 
Na osnovu zahtjeva koji ova Fondacija planira uputiti Gradskoj upravi, naredne godine bi se u budžetu Grada mogla naći i pozicija sa grant sredstvima za sve potrebne radove na adaptaciji i proširenju sigurne kuće. 
 
- Nažalost, svjedoci smo ozbiljnosti problema nasilja u porodici, a nemili događaji nas svaki put iznova šokiraju i poraze. Upravo zato, moramo biti ispred problema i preduzeti sve u svojoj moći da nas nedostatak finansijskih sredstava ne osujeti u namjeri da zaštitu i podršku pružimo svim ženama i djeci koji se nađu u opasnosti. Iskreno se nadam, da se u klupama Skupštine Grada neće naći niko ko bi ovu plemenitu namjeru spriječio i onemogućio uvrštavanje sredstava za sigurnu kuću u Budžet za 2024. godinu – rekao je Gradonačelnik.

Iako je deseti mjesec već na izmaku, „Lari“ od Ministarstva Porodice omladine i sporta ove godine još uvijek nije doznačena niti jedna jedina konvertibilna marka, iako je to bilo planirano budžetom. Iz Fondacije kažu da su do sada uspjeli premostiti ovaj problem, ali da će, ukoliko ta sredstva ne pristignu ni do kraja godine, „Lara“ imati ozbiljan problem u funkcionisanju, što bi u pitanje moglo dovesti čak i plate zaposlenih. Ovakav tretman od strane ministarstava nije usamljen slučaj na području Grad Bijeljina, naprotiv, brojna ministarstva Vlade Republike Srpske su ostala nijema za projekte u Bijeljini, a Gradska uprava konstantno pokušava ovu nepravdu ispraviti i podstaći ih da tretman lokalnih zajednica bude bar malo ujednačeniji, ako već nije jednak.