PODIZANjEM ZASTAVE POČELI JUBILARNI “VIŠNjIČEVI DANI” :: Semberija INFO ::

 

PODIZANjEM ZASTAVE POČELI JUBILARNI “VIŠNjIČEVI DANI”


Podizanjem zastave  ispred gradske biblioteke, u Bijeljini su danas svečano otvoreni jubilarni 30. „Višnjićevi dani”.

Zajedno sa mladima SKUD-a „Semberija“,zastavu je podigao gradonačelnik Ljubiša Petrović ,koji je ovom prilikom istakao da je ovo najvažnija manifestacija u našem gradu.

-Tokom ove manifestacije o kulturnoj tradiciji i bogatstvu Bijeljine, svjedoči sve što je uradio Filip Višnjić kao jedan od najznačajnijih srpskih stvaralaca, uz djelo kneza Ive od Semberije.Oni su na obilježjima našeg grada, a u onim starim vremenima Višnjić je bio čovjek koji je osokolio napaćene, pružao nadu i vjeru, ohrabrujući ih da nastave da žive i dalje da rade",  naglasio je je Petrović.



Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva"Prosvjeta" Slaviša Mikić , rekao je da ova manifestacija,kao jedna od četiri najznačajnije manifestacije u Republici Srpskoj, ima i republički značaj.

-Svaku godinu iskoristimo da pošaljemo određenu poruku, a ove godine je to istrajnost. Mi smo narod koji nešto započnemo, ali ne završimo. „Višnjićevi dani“ su počeli da se obilježavaju u ratnim godinama i mijenjali su se kako se mijenja i grad, ali su opstali i pokazali da smo mi ipak istrajni i uporni kada nešto želimo i da možemo da njegujemo tradiciju“, istakao je Mikić i dodao da manifestacija traje do 8. novembra, te da je pripremljen sadržaj za sve uzraste.



Manifestacija posvećena slijepom srpskom pjesniku i guslaru,ove godine će okupiti brojne stvaraoce iz oblasti kulture koji će svjedočiti o Višnjićevom epskom djelu.

Semberija info