Bijeljina prvi grad u RS koji subvencioniše ugradnju toplotnih pumpi :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina prvi grad u RS koji subvencioniše ugradnju toplotnih pumpi


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisao je danas šesnaest  ugovora sa vlasnicima individualnih stambenih objekata i tri ugovora sa predsjednicima zajednica etažnih vlasnika koji su izabrani na javnom pozivu za sufinansiranje mjera poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru grada Bijeljina.

Petrović je izjavio da je Bijeljina prvi grad u Republici Srpskoj koji se odlučio na ovu mjeru, a ona se odnosi na zamjenu peći na čvrsta goriva  toplotnim pumpama za zagrijavanje i hlađenje prostora.



 “Ukupno smo za ovu namjenu u budžetu izdvojili 150.000 KM. Ugovore smo potpisali sa 19 korisnika ovih sredstava, a ukupno se na javni poziv prijavilo 25 građana. Planiramo i u narednoj godini da još više građana uključimo u ovaj projekat. Želimo da motivišemo i druge vlasnike individualnih stambenih objekata, odnosno  zajednice etažnih vlasnika na ovakav korak. Individualna domaćinstva su mogla maksimalno ostvariti 30 odsto sredstava od investicije, dakle, 6.000 KM za ovu subvenciju, dok su zajednice etažnih vlasnika mogle ostvariti maksimalno 18.000 KM, takođe 30 odsto sredstava  od investicije. Uvođenjem toplotnih pumpi ostvariće se ekonomičnost, ušteda novca za grijanje, ušteda energije, a smanjiće se i zagađenje vazduha u Bijeljini, što štetno utiče na zdravlje građana”, istakao je gradonačelnik Petrović.

Dejan Jekić, predstavnik Zajednice etažnih vlasnika “Filipa Višnjića 82” kaže da subvencija grada znači puno, jer kompletan projekat ugradnje toplotnih pumpi za zgradu u kojoj živi 40 porodica, ukupne površine 2.000 m2,  košta 90.000 KM.



 “Grad će naš projekat subvencionisati sa 18.000 KM i to će nama značiti puno. Vjerujem da će se ovaj projekat isplatiti za četiri godine. Trenutno se grijemo na ugalj. Teško je angažovati ložača, ugalj poskupljuje, tako da su svi s oduševljenjem prihvatili ovu ideju”, kaže Jekić.

Miloš Knežević, predstavnik Zajednice etažnih vlasnika “Mihajla Pupina 14” kaže da je većina stanara  bila za ovaj projekat.



“Od grada očekujemo subvenciju od 17.000 KM, a projekat iznosi ukupno 65.000 KM. Od 19 stanova u zgradi, osamnaest vlasnika stanova je prihvatilo ovu ideju. Uskoro ćemo ugraditi toplotne pumpe, a time ćemo maksimalno smanjiti troškove grijanja. I mi vjerujemo da će se investicija isplatiti za četiri godine”, kaže Miloš Knežević.

Dragoslav Torlaković, vlasnik individualnog stambenog objekta u Ulici Stefana Dečanskog u Bijeljini, kaže da se do sada njegova porodična kuća zagrijavala uz pomoć električne energije.



“Zahvaljujem gradonačelniku i Gradskoj upravi na ovoj subvenciji. Mjesečno sam za grijanje u zimskim mjesecima plaćao i do 600 KM. Toplotne pumpe će me koštati oko 27.000 KM, a projekat će se isplatiti za pet do šest godina”, kaže Dragoslav Torlaković.

Momčilo Kokić, vlasnik kuće u Ulici Petrova gora broj osam, kaže da će uvođenjem toplotne pumpe uštedjeti puno na potrošnji energenata.



 “Što se tiče samog projekta, značiće mi puno, jer će me osloboditi jednokratne nabavke uglja, drveta ili peleta. Za to sam u svakoj grejnoj sezoni izdvajao od 3.000 KM  do 5.000 KM. Ovo je jeftiniji vid grijanja koji podrazumijeva uštedu energije. Eliminiše se i fizički rad za pripremu ogreva, izbacivanje pepela,  a dugoročno  štedimo na toploj vodi u bojlerima, smanjujemo zagađenje vazduha i eliminišemo izduvne dimne gasove. Nećemo trovati ni sebe, a ni druge građane. Značaj ovog projekta je višestruk, kako za pojedinca, tako i za lokalnu zajednicu”, kaže Kokić. 

(Semberija Info)