Rekonstrukcija mosta Brčko-Gunja: Veliki potencijal za Distrikt, BiH i region :: Semberija INFO ::

 

Rekonstrukcija mosta Brčko-Gunja: Veliki potencijal za Distrikt, BiH i region


Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i koordinator Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić danas su održali konferenciju za medije u vezi sa davanjem saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja.

Gradonačelnik Nišić na početku se osvrnuo na problem oko rekonstrukcije mosta Brčko-Gunja.

“U januaru 2019. godine potpuno je obustavljen saobraćaj zbog teških oštećenja za sva teretna vozila i autobuse koja su ove transporte činili opasnim, a ta zabrana u kontinuitetu traje i danas. Tada su postojale dvije inicijative za rješavanje problema, jedna se odnosi na reparaciju konstrukcije mosta, a druga je nabavka nove konstrukcije. Taj zadatak dobilo je JP Putevi Brčko. Podsjećam, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je 2019. godine izdvojila 1,600,000,00 KM za inicijalnu fazu rekonstrukcije, a istovremeno su se obavljali i razgovori između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ovi pregovori su trajali od početka problema, a intenzivirani su unazad nekoliko mjeseci”, istakao je gradonačelnik Nišić.

Gradonačelnik Nišić je naveo da je u vremenu obustave saobraćaja (nepune četiri godine) narušena privreda Brčko distrikta BiH i regiona kazavši da su štete nastale i u poljoprivredi, u turzimu, kao i u velikim preduzećima koji se bave transportom.

Gradonačelnik je podsjetio i da je Brčko distrikt BiH 5.7.2023.godine bio domaćin Konferencije o transportnoj infrastrukturi gdje je u fokusu bilo rješavanje rekonstrukcije mosta Brčko-Gunja i prijedlog gradnje novog mosta.

“Nakon ove konferencije 12.9.2023. godine u Sarajevu je potpisan i Sporazum o rekonstrukciji ovog mosta koji je u ime Bosne i Hercegovine potpisao ministar prometa i komunikacija Edin Forto i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković. Ovaj sporazum je ratificiran 30.10.2023. godine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH što je bila i posljednja instanca kojom su obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju ovog mosta koji će u potpunosti finansirati Vlade Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Okvirna vrijednost projekta je deset miliona KM, od čega će pet miliona finansirati BiH, a isto toliko i Republika Hrvatska”, kazao je gradonačelnik dodavši da ovaj sporazum cijeni kao jedan od najznačajnih za ovu lokalnu zajednicu koja će nas, kako je naglasio, povezati sa evropskom cestom i koridorom.
Predsjednik Skupštine Brčko distrikta  BiH Siniša Milić pozdravio je ratifikaciju ovog značajnog sporazuma.

“Ovim se rješava ogroman problem koji je prouzrokovao višemilionske štete na teritoriji Brčko distrikta BiH. Ovo je primjer da se sinergijom svih onih koji su uključeni u ovaj proces može doći do rješenja koje je u interesu Brčko distrikta BiH. Uvjereni smo da će se stvari odvijati predviđenom dinamikom”, kazao je Milić.

Koordinator Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić kazao je da se očekuje da će se ovaj most koristiti četiri do pet godina, sve do trenutka izgradnje novog mosta koji će moći podržati sav saobraćaj.

Nakon održane konferencije za medije, čelnici Distrikta obišli su most Brčko-Gunja.