Godina velikih jubileja srpske istorije :: Semberija INFO ::

 

Godina velikih jubileja srpske istorije


U 2024. godini steklo se nekoliko važnih jubileja, izjavila je direktor bijeljinske Gimnazije “Filip Višnjić” Olivera Stevanović  povodom današnjeg obilježavanja Dana škole.

“Prije  sedamdeset godina ustanovljen je Dan škole - 14. februar. Sjećanje na taj dan iz 1954. godine, kada je Gimnazija dobila ime Filipa Višnjića obilježavamo danas. U ovoj godini obilježavamo više značajnih jubileja, 220 godina od Prvog srpskog ustanka, 190 godina od smrti Filipa Višnjića, 170 godina od rođenja Mihajla Pupina, 105 godina postojanja Gimnazije, 90 godina otkako je Gimnazija vlasnik predivnog reljefa – poklon Mihajla Pupina, te 70 godina otkako škola nosi naziv “Filip Višnjić”. Ovo je prilika da se podsjetimo na vrijeme kada je Mihajlo Pupin pisao pismo Organizacionom odboru za obilježavanje stogodišnjice smrti Filipa Višnjića, ističući u svom pismu da u gimnazijama treba da se govori o Filipu Višnjiću, o njegovim pjesmama koje su, kako je Pupin isticao, sačuvale ljubav prema srpskom narodu, srpskom jeziku i prema Filipovoj rodoljubivoj poeziji. Naša škola trenutno obrazuje oko 600 učenika, u školi radi pedeset i četiri profesora”, kaže Olivera Stevanović, direktor škole “Filip Višnjić” u Bijeljini.



Istoriograf Radovan Kalabić, bivši učenik bijeljinske Gimnazije, govoreći na svečanoj akademiji povodom Dana škole u Gimnaziji “Filip Višnjić” istakao je da za njega lično predstavlja ponos, čast, veliku sreću i  zadovoljstvo upravo to što prisustvuje proslavi stogodišnjice realne gimnazije u Bijeljini.



“Moja objavljena djela su vezana za srpsku emigraciju i za Pupinovo ime. Pupin je 1924. godine, kad je osnovana realna gimnazija u Bijeljini, dobio Pulicerovu nagradu za književnost, za svoje memoarsko djelo “Sa pašnjaka do naučenjaka”. Danas je sve u simbolima, tako da govorimo o velikim datumima i godišnjicama u srpskoj istoriji. Filip Višnjić je simbol naše usmene kulture koja je zadivila svijet u vrijeme kada je svijet imao razvijenu pismenu kulturu. Pupin je simbol nauke i naše pismene kulture. Pupin je odigrao i veliku ulogu u Versaju, kada je dio Banata pripao Srbiji, kao i dobar dio Slovenije koji je pripao ondašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata I Slovenaca”, podsjetio je Kalabić.

Milenko Maksimović, direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” izjavio je da su se i učenici Tehničke škole “Mihajlo Pupin” uključili u obilježavanje navedenih jubileja,  ali i Dana škole u Gimnaziji, pripremivši prigodan program o značaju imena i djela velikog Mihajla Pupina za drugare iz Gimnazije.



“Povodom obilježavanja jubileja, 170 godina od rođenja Mihajla Pupina, Tehnička škola će organizovati nekoliko manifestacija Pupinu u čast. U maju ćemo organizovati “Dane otvorenih vrata” za sve osnovce i srednjoškjolce, a devetog oktobra svečano ćemo obilježiti 170 godina rođenja Mihajla Pupina”, kaže direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin”, Milenko Maksimović.
 
Semberija info