DODIK I MIĆIĆ NA UPOTREBU PREDALI UREĐEN KANAL DAŠNICA I GRADSKI TRG :: Semberija INFO ::

 

DODIK I MIĆIĆ NA UPOTREBU PREDALI UREĐEN KANAL DAŠNICA I GRADSKI TRG


Rekonstruisan kanal „Dašnica“, na upotrebu građanima Bijeljine, predali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i gradonačelnik Mićo Mićić.

-Ponosan sam na činjeninicu da je uređenje kanala „Dašnica“ urađen na način da je danas jedno izuzetno lijepo šetalište za građane Bijeljine, a zadovoljstvo je još veće jer ovaj je kanal je bio jedan od projekata u vrijeme mog mandata u periodu 1998. -2001. godina “, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. On je istakao da je u Bijeljinu ulagano i prije, kada, kako je rekao gradonačelniku Mići Mićiću „i nismo nešto bili zajedno“ i podsjetio na izgradnju Bolnice i obilaznice.

-Radili smo sve što je bilo neophodno za građane ovog područja, a ovo danas je jedan od dobrih primjera kako možemo da se okupimo oko važnih projekata za grad i građane. Bijeljina je po snazi drugi grad u Republici Srpskoj i sa intenzivnim privrednim razvojem, grad koji sređuje svoju infrastrukturu na najbolji mogući način, zahvaljujući dobrom radu gradonačelnika Mićića i saradnjom sa Vladom RS. Rješavamo kapitalne stvari i u budućnosti želimo da se realizuje izgradnja auto-puta, gasifikacije, da zaštitimo ovo područje od poplava, značajan novac se ulaže i za poljoprivredne proizvođače i td. Grad Bijeljina je grad nade i budućnosti za sve ljude koji ovdje žive i ja sam uvjeren da ćemo, na način na koji to i radimo, uspjeti obezbijediti“, naglasio je Dodik. Zadovoljstvo i ponos zbog predaje na upotrebu kanala „Dašnica“ građanima Bijeljine, izrazio je i gradonačelnik Mićo Mićić.



-Sinergija republičke i lokalne vlasti omogućila je realizaciju brojnih projekata, a jedan na koji smo  izuzetno ponosni je upravo uređenje kanala „Dašnica“. Rekonstrukcija kanala urađena  je  u dužini od 3.100 metara, za šta je JU  „Vode Srpske“ kreditnim zaduženjem kod EBRD  obezbijedila  oko pet miliona konvertibilnih maraka, a  Gradska uprava je  uradila projekat i riješila imovinsko-pravna pitanja. Pored kanala  su 23 galerije s klupama za odmor, obnovljene su ograde na šest postojećih mostova, a izgrađene su i dvije staze za pješake i bicikliste. Šetalište i galerije su osvijetljene modernom  LED  rasvjetom, kao i neki od mostova“, rekao je Mićić. On je naglasio da kanal  „Dašnica“, u dijelu koji prolazi kroz urbano područje, ima značajnu  funkciju  u zaštiti grada od poplava.


-Količina vode u koritu kanala biće kontrolisana rekonstruisanim ustavama i ograničena do osam metara kubnih, odnosno do nivoa koji neće uticati na podizanje nivoa podzemnih voda koji bi ugrožavao podrume u blizini kanala, dok će višak vode teći majevičkim obodnim kanalom“, rekao je  Mićić. Dodik i Mićić su potom na upotrebu predali i rekonstruisani gradski Trg Kralja Petra prvog Karađorđevića, gdje je zamijenjena  asfaltna podloga na cijeloj površini trga od oko 4.700 metara kvadratnih,  a postavljene su  behaton ploče. Obnovljene su i parkovske staze i ivičnjaci, uz prilagođen pristup osobama sa invaliditetom,  postavljene  su  nove klupe, svjetiljke sa LED-rasvjetom, kante za  smeće i  stubići za ograničavanje parkiranja, a na dijelu  obnovljenog Trga su i punjači za električne automobile. Radovi  na rekonstrukciji  koštali  su oko  300.000 KM.

Semberija info