IZ UDRUŽENjA PČELARA „BIJELjINA“ RAZOČARANO PORUČUJU: DRŽAVA JE PONOVO IZNEVJERILA PČELARE :: Semberija INFO ::

 

IZ UDRUŽENjA PČELARA „BIJELjINA“ RAZOČARANO PORUČUJU: DRŽAVA JE PONOVO IZNEVJERILA PČELARE


Svaki treći zalogaj koji jedemo, radimo to zahvaljujući pčeli. Pčela vrši 80  procenata ukupnog oprašivanja u prirodi. Međutim, samo 10 % ukupno dostupnog nektara u BiH se iskoristi. Ostalih 90 % propadne!
 
Udruženje pčelara „Bijeljina“ okuplja 215 pčelara koji raspolažu sa osam hiljada pčelinjih društava, odnosno košnica. Udruženje je formirano kako bi se pčelarima olakšalo rješavanje svakodnevnih izazova i na taj način podigli domaće pčelarstvo na viši nivo.
 
-Moram istaći da je pčelarstvo u Semberiji na marginama poljoprivredne proizvodnje. Prošle godine je lokalna vlast za 215 pčelara našeg udruženja izdvojila četiri hiljade konvertibilnih maraka! Kada se taj iznos podijeli sa osam hiljada košnica dobijemo pola marke podsticaja po košnici! Imali smo razgovore sa novim gradonačelnikom koji nam je obećao podršku, ali nas je iskustvo naučilo da se u ovakvim situacijama puno ne nadamo. Agrarni fond je nedavno usvojio pravilnik o podsticajima za ovu godinu koji kaže da će pčelar koji ima do 30 košnica dobiti 80 KM, a pčelar koji ima više od 30 košnica dobiće 120 KM na godišnjem nivou. Lijepo sam im rekao, nemojte nas ponižavati! Podsticaj po košnici u Brčkom iznosi 30 KM, u Ugljeviku 10 KM, a u Bijeljini pola marke!“ razočarano kaže predsjednik Udruženja, Đorđe Jevtić.

Ističe da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS na ime premije za proizvodnju i uzgoj pčela prošle godine isplatilo podsticaj u iznosu od sedam konvertibilnih maraka po košnici. Iznos koji nije zanemarljiv, ali koji bi morao biti veći.



-Pčela ne daje samo med. Svaki pčelar ima priliku da proizvede i propolis, polen, matičnu mliječ, paketne rojeve... Pčelarstvo kod nas ima odličnu perspektivu, ali je pčelarima potrebna podrška nadležnih vlasti. Ja sam lično pomogao više od 50 mladih da se počnu baviti pčelarstvom međutim, zbog izostanka podrške nadležnih i loših pčelarskih sezona samo je jedan ostao u svijetu pčelarstva“, ističe Jevtić.
 
Podrška pčelarima se može pružiti i putem sufinansiranja nabavke pčelarske opreme, što je praksa koja je dala odlične rezultate u Srbiji i Hrvatskoj. Još jedan od načina se ogleda u podršci u usvajanju savremenih znanja i tehnologija koje se koriste u pčelarstvu s ciljem povećanja produktivnosti pčelarske proizvodnje.

-Mnogo bi nam značila pomoć na uspostavljanju dobre saradnje sa voćarima kako bismo izbjegli korištenje pesticida u voćarskoj proizvodnji tokom perioda kada su pčele najaktivnije. Zbog nesavjesnih poljoprivrednika, upravo od pesticida meni su prošle godine stradale desetine pčelinjih društava. I šta? Niti koga tužiti, niti od koga odštetu tražiti“, kaže za kraj Đorđe Jevtić.

Semberija info