OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ZVEZDANE PEJIĆ :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ZVEZDANE PEJIĆ


U Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu “Semberija” večeras je otvorena izložba slika i crteža Zvezdane Pejić pod nazivom “Od Miše do Zvezdane”. Zvezdana Pejić je, naime, kćerka poznatog bijeljinskog akademskog slikara Miše Lukića koji je preminuo prije dvadeset godina. I Zvezdana, po struci medicinski radnik, već deset godina bavi se slikarstvom. Učestvovala je nekoliko puta na Likovnom saboru Majevica, dok je na Sajmu mentalnog zdravlja u Bijeljini nastupala kao samostalni umjetnik.

Sudeći po izloženim portretima, pejzažima i mrtvim prirodama, i Zvezdana je od svog oca naslijedila raskošan likovni dar, iako je taj talenat, zbog sticaja životnih okolnosti dugo, kako primjećuje master likovni umjetnik Vesna Vujičić, bio po strani, na čekanju.

Zvezdana Pejić kaže da se u likovnom stvaralaštvu najradije zadržava na portretu, te da je puno u likovnom izrazu naslijedila od oca. Slika još i pejzaže i mrtvu prirodu.



“Smatram da se ljubav prema slikarstvu probudila sama od sebe, na neki prirodan način, jer i genetika je puno uticala na to. Ona je prisutna, ne može se od nje pobjeći. Ovo je moja prva samostalna izložba, a izlagala sam i na nekoliko kolektivnih izložbi. Zahvaljujem se ovom prilikom akademskom grafičaru, kustosu Galerije Milijanku Miholjčiću, koji je napravio sretan spoj između očevog likovnog stvaralaštva i onoga što danas sama slikam. I moji sinovi, iako pohađaju Muzičku školu i ljubav prema muzici su naslijedili od oca, zainteresovani su i za slikarstvo”, kaže Zvezdana Pejić. Kaže da, što se planova tiče, nastavlja slikati, jer u njenom stvaralaštvu nema stihijskog rada, već se sve radi planski i kontinuirano.

Za Zvezdanine portrete Vesna Vujičić kaže da su sa “dubokim emocionalnim izrazom i karakterom”, te da se životi ljudi čitaju sa njihovih lica, odnosno sa Zvezdaninih slika.

Semberija info