DAN SJEĆANjA NA STRADANjE ŽENA U RATU U BOSNI I HERCEGOVINI :: Semberija INFO ::

 

DAN SJEĆANjA NA STRADANjE ŽENA U RATU U BOSNI I HERCEGOVINI


Reci NE politikama BRISANjA I ZABORAVA i podrži čuvanje sjećanja na žensku stranu rata

Mirovne aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija, članice inicijative „Mir sa ženskim licem“ iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bratunca, Višegrada, Modiriče, Bihaća, Zenice, Bosnskog Grahova, Banja Luke i Prijedora, u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, obilježavaju 8. decembar kao „ Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini“.
 

Tim povodom je Fondacija „ Lara“ organizovala uličnu akciju na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića.
Krajem septembra 2014. godine članice ove inicijative su podnijele zahtjeve državnim institucijama za obilježavanje ovog datuma, a ovaj datum nezvanično obilježavaju od 2015. godine. Osim Bijeljine, obilježava se u još 12 gradova Bosne i Hercegovine odakle dolazi 13 članica mirovne inicijative.
-Ova inicijativa je utvrđena sa ciljem da se umanji isključenost žena u procesu memorijalizacije ratnih stradanja U Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine. Prema podacima koje mi posjedujemo u ratu je poginulo 9.901 žena, što čini 25% od ukupnog broja civilnih žrtava i 10% od ukupno poginulih u tim ratnim dejstvima. Tih žena nema u državnim statistikama, ratnim memorijalima. Već sedam godina se borimo za ovo, ovdje nije u pitanju samo agencija za ravnopravnost polova, nego i državne institucije koje odlučuju o tome, na prvom mjestu Parlament Bosne i Hercegovine. Zbog toga mi želimo da ispravimo tu nepravdu“ rekla je Ljilja Lukić, projektni koordinator fondacije „Lara“.

Ljilja Lukić je dodala da ovo nije jedino pitanje gdje se memorijalizacija ženskih dostignuća umanjuje.
-Naime,  Inicijativa „Mir sa ženskim licem“ već nekoliko godina takođe provodi akciju za izmjenu naziva ulica u Bosni i Hercegovini. U 12 gradova gdje smo radili analizu, svega 2,98% ulica nosi naziv po ženama. Generalno ta ženska pitanja koja su vezana za memorijalizaciju, za obilježavanje javnog prostora su negdje na marginama i uvijek su manje zainteresovani za takve probleme“, naglasila je Ljilja Lukić.

 Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini se i ove godine obilježava pod sloganom: „Reci NE politikama BRISANjA I ZABORAVA i podrži čuvanje sjećanja na žensku stranu rata“.

Semberija info