JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: BESPLATAN ULTRAZVUČNI PREGLED SRCA NOVOROĐENOJ DJECI :: Semberija INFO ::

 

JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: BESPLATAN ULTRAZVUČNI PREGLED SRCA NOVOROĐENOJ DJECI


U Bolnici „Sveti Vračevi“, uvedena je nova procedura u neonatologiji, tako da će od danas, 21. decembra, sva djeca koja su rođena i koja će se roditi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, imati besplatan ultrazvučni pregled srca. Direktor Bolnice profesor dr Zlatko Maksimović je istakao da je uvođenje ove procedure značajan dan za Bolnicu i za stanovništvo pet opština koje gravitiraju Bolnici.

-Prema našim saznanjima, prvi smo u državi koji su se opredijelili na ovaj korak, a vjerujem, i šire. Bijeljina ima dva dječija kardiologa, što je menažment Bolnice opredijelilo da idemo korak ispred, te smo odlučili da se svoj djeci koja su prethodnih dana rođena u Bolnici i koja se budu rađala u narednom periodu, prije odlaska kući, uradi preventivni, besplatni ultrazvuk srca“, rekao je prof. dr Maksimović i istakao da su kardiovaskularna oboljenja ubjedljivo najčešće bolesti u svijetu, samim tim i na našim prostorima.

 -Mi smo uveli brojne novine u našoj kardiologiji, a posebno u interventnu kardiologiju, gdje, evo već godinu dana, angio sala radi 24 sata, što se pokazalo izuzetno opravdanim. Za nešto manje od godinu dana uradili smo oko 1. 000 intervencija, odnosno koronografija sa implantacijom stenta ili ne i oko 200 akutnih infarkta“, rekao je prof. dr Maksimović. Bolnički dječiji kardiolog dr Ružica Borović pojasnila je da je ove sedmice započet skrining na urođene srčane mane, odnosno, ultrazvučni pregled za svu novorođenu djecu.

-Urođene srčane mane predstavljaju strukturne defekte srca i po svom kliničkom toku, one mogu biti hemodinamski stabilne, da zahtijevaju samo periodično kardiološko praćenje djeteta, međutim, jedan broj urođenih srčanih mana, nažalost, u određenom momentu zna da zahtijeva medikamentoznu terapiju, odnosno, primjenu lijekova, nerijetko i operativno rješavanje urođene srčane mane. Cilj skrininga urođene srčane mane je da se bolest otkrije u asimptomatskoj fazi bolesti, prije nego što beba ispolji bilo kakve simptome, što je od velikog značaja kako same prognoze bolesti, tako i za kvalitet života djece. Moram da posdsjetim da se na porodištu Bolnice godišnje rodi 1. 000 do 1. 200, te samo i ranije radili pultrazvučne preglede srca, ali su rađeni bebama sa određenim problemima, bilo da je zavisnost od kiseonika, problemi sa disanjem i drugu simptomatologiju vezano za kardiovaskularni sistem. Ove preventivne mjere, koje su uvedene u Bolnici imaju jedan cilj, a to je očuvanje zdravlja naše najmlađe populacije“, rekla je dr Borović. Saradnik Bolnice, dječiji kardiolog dr Snežana Simić Perić je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja ovih preventivnih mjera za novorođene bebe.

-Postavljanje dijagnoze odmah po rođenju, jako je bitno, jer to je najbolja prevencija. Skrining na urođene srčane mane su najčešće urođene mane sa kojima se čovjek rađa, tako da je uvođenje ove procedure pravi potez. Moram da podsjetim da na 1.000 do  1.200 djece, incidenca je obično 10 do 12 djece koja imaju najteže urođene srčane mane i koji zahtijevaju odmah hirušku  intervenciju, čak u prvim satima po rođenju. Ovi podaci najbolje govore koliki je značaj uvođenje ove procedure u bijeljinskoj Bolnici“, rekla je dr Simić Perić.