PLANOVI ZA POBOLjŠANjE PUTNE MREŽE :: Semberija INFO ::

 

PLANOVI ZA POBOLjŠANjE PUTNE MREŽE


Na temu saobraćajne infrastrukture i bezbjednosti saobraćaja na području grada Bijeljina danas su u Gradskoj upravi govorili Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine i predstavnici Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Grada Bijeljina.

Istaknut je podatak da je nedavno potpisano 17 ugovora o asfaltiranju gradskih ulica i lokalnih putnih pravaca. Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 600.000 KM, a uskoro se očekuje potpisivanje još nekoliko ugovora, u vrijednosti 150.000 KM. Sve detaljne informacije o dionicama koje će se asfaltirati nalaze se na sajtu Grada Bijeljina, a rok za zavrsetak ovih projekata je 30. april sljedeće godine.

Gradonačelnik Petrović je naglasio potrebu temeljne rekonstrukcije nekoliko važnih gradskih ulica, kao i regionalnih i lokalnih puteva. Prioriteti za revitalizaciju su: Ulica Stefana Dečanskog (4.920.000 KM), lokalni put Bijeljina - Amajlije sa pješačko-biciklističkom stazom (2.850.000 KM), lokalni put Bijeljina – Velika Obarska – Gornje Crnjelovo – granični prelaz Subotište (3.000.000 KM), lokalni put Bijeljina – Batković – Klis, sa pješačko-biciklističkom stazom (5.200.000 KM), lokalni put Ljeljenča – Gornja Čađavica (1.750.000 KM), lokalni put Gornji Dragaljevac – Donji Magnojević (500.000 KM) i lokalni put Trnjaci – Međaši (350.000 KM). Prema tehničkim planovima vrijednost realizacije navedenih projekata koji padaju na teret Gradske uprave Grada Bijeljina, iznosiće 17.820.000 KM.

-S obzirom da navedeni iznos daleko prelazi iznos koji svake godine predvidimo u gradskom budžetu za ovu namjenu, Gradska uprava će tokom sljedeće godine u skupštinsku proceduru uputiti prijedlog odluke o kreditnom zaduženju. Sredstva dobijena na taj način bi se namjenski, detaljno, precizno i javno potrošila za izgradnju novih puteva, a ne kao što je bio slučaj u nekim ranijim periodu", izjavio je gradonačelnik Petrović.

Rekonstrukcija putnih pravaca od grada ka Amajlijama, Popovima, Batkoviću, puta između Velike Obarske i Gornjeg Crnjelova, Ljeljenče i Gornje Čađavice, Gornjeg Magnojevića i Gornjeg Dragaljevca, Janje i Modrana, kao i niz drugih puteva moraće, prema riječima gradonačelnika, sačekati planirana kreditna sredstva.

Javnost je upoznata i sa mjerama koje se preduzimaju na poboljšanju stanja bezbjednosti saobraćaja na području grada. Jedna od lokacija na kojoj su u toku aktivnosti je Ulica Kulina bana. Cilj nadležnih jeste smanjenje brzine kretanja vozila tom ulicom i povećanje bezbjednosti kretanja pješaka. U tom pravcu predviđeno je dodatno osvjetljenje pješačkog prelaza, postavljanje odgovarajuće svjetlosne signalizacije i ležećih policajaca. Takođe, nakon dugog čekanja počinje realizacija inicijative da se na magistralnom putu kod OŠ „Jovan Dučić“ u Patkovači postavi semafor za pješake. JU „Putevi RS“ koja upravlja navedenim putem dalo je Gradskoj upravi saglasnost za projektovanje i pripremu tehničke dokumentacije za ovaj projekat.