GRAD BIJELjINA: ODJELjENjE ZA BORAČKO-INVALIDSKU I CIVILNU ZAŠTITU :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELjINA: ODJELjENjE ZA BORAČKO-INVALIDSKU I CIVILNU ZAŠTITU


Ovogodišnji budžet Odjeljenja iznosio je 479.639 KM, a izvršenje budžeta je 96 posto, rekao na konferenciji za novinare Mladen Marić ispred Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu. On je podsjetio da u evidenciji imaju 1.366 članova porodica poginulih boraca VRS, 59 članova porodica civilnih žrtava rata, 1.754 ratnih vojnih invalida, 43 civilna invalida, 20. 271 boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i 10 žrtava ratne torture.

-Novčana izdvajanja za šest udruženja koja su u sklopu Odjeljenja iznose iznose 157. 750 KM, a od naredne godine imaćemo još tri udruženja koja su ostvarila status od posebnog značaja, a to Udruženje žrtava rata regija Bijeljina, Udruženje građana veterana RS i Udruženje veterana grada Panteri. Pored navedenog iznosa, udruženjima pružamo pomoć i po pitanju određenih vanrenih aktivnosti, kao što je obilježavanje značajnih datuma, parastosa po mjesnim boračkim organizacijama, te finansiranje pečenica za Božić socijalno ugroženoj kategoriji i td.“, rekao je Marić i dodao da je Odjeljenje u ovoj godini imalo i sanaciju tri spomenika poginulim borcima u mjesnim zajednicama Modran, Patkovača i Kacevac, te izgradnju spomenika u mjesnoj zajednici Novi, a ukupna sredstva su iznosila 8. 225 KM.

-U ovoj godini smo imali veliki broj zahtjeva za jednokratne novčane pomoći, a podneseno je 1.234 zahtjeva. Zahtjevi su se odnosili na tešku materijalnu situaciju i liječenje, a za ove namjene je iz budžeta Odjeljenja izdvojeno 134. 000 KM. Po pitanju rješavanja stambenog pitanja boračke kategorije, utrošeno je 50. 000 KM, a od podnesenih 58, pozitivno je riješeno 28 zahtjeva. Zahtjevi su se odnosili na adaptaciju i izgradnju porodičnih stambenih objekata“, pojasnio je Marić i dodao da se unazad nekoliko godina nisu povećavala sredstva Odjeljenju, te su ispred Odjeljenja išli sa prijedlogom da se finansijska sredstva povećaju za 230. 000 KM.

-To bi značilo da ukupan iznos budžeta Odjeljenja za narednu godinu iznosi 711. 250 KM, iako smatramo da su i ova sredstva nedovoljna, jer je boračka populacija u veoma teškoj materijalnoj situaciji, ali se nadamo da će se sredstva iz godine u godinu povećavati“, rekao je Marić i podsjetio da je u sklopu Odjeljenja i Odsjek civilne zaštite.

-Svake godine izdvaja se dio sredstva, a ove godine su iznosila 35. 000 KM i utrošena su za nabavku lične i spasilačke opreme i vanbrodskog motora, te za obnovu licenci za certifikovane spasioce, te za realizaciju redovnih godišnjh vježbi i obuka“, pojasnio je Marić.

Semberija info