FONDACIJA „LARA“ BIJELjINA I FONDACIJA LOKALNA DEMOKRATIJA :: Semberija INFO ::

 

FONDACIJA „LARA“ BIJELjINA I FONDACIJA LOKALNA DEMOKRATIJA


Socijalno preduzetništvo kao prilika za društveni i ekonomski razvoj
 
Današnja konferencija u hotelu „Drina“ u Bijeljini je završna aktivnost u projektu koji je počeo sa  implementcijom 15. novembra 2018. godine, a koji nosi naziv „Doprinos organizacije civilnog društva razvoju socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini“, a nosioci projekta bile su članice Fondacije lokalne demokratije  iz Sarajeva, a Fondacija „Lara“ je bila partnerska organizacija. Projekat je podržala Evropska komisija.
Radmila Žigić, predsjednica Fondacije „Lara“, rekla je da je ovo bio jedan veliki projekat, veoma transformativan, jer su u okviru njega uspjeli da mapiraju, povežu i umreže nevladine organizacije i socijalna preduzeća, odnosno preduzeća koja se tako deklarišu i institucije vlasti.


-Kroz zajednički dijalog kreirana su dva zakona koja su usvojena - Zakon o društvenom preduzetništvu Republike Srpske i Zakon o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta, a urađen je i nacrt Zakona istog sadržaja u FBiH, ali usljed političkih prilika i korone još uvijek nije usvojen. Dosta je rađeno sa socijalnim preduzećima, podijeljena su 24 granta za jačanje kapaciteta i ekonomske održivosti socijalnih preduzeća i zadruga, a formirane su dvije asocijacije socijalnih preduzeća u FBiH i RS. Tim naših socijalnih preduzeća trebalo bi da budu socijalni partneri, da vode dijalog sa vlasti kako bi ovaj Zakon bio proveden i bio povezan sa svim drugim sektorskim zakonima“, rekla je Žigićeva i dodala da je ovo za njih veoma transformativan i važan proces za njih.
-Ovo bi značajno trebalo da doprinese razvoju različitih poslovnih prilika za rad i novih poslovnih subjekata“, istakla je Žigićeva.

Rajko Lajić, pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske rekao je da u saradnji sa Fondacijom lokalne demokratije,  Vlada Republike Srpske u decembru usvojila Zakon o društvenom preduzetništvu.
-U toku je izrada, odnosno u završnoj fazi su pravilnici, odnosno podzakonski akti koja će preduzeća moći ostvariti taj status, a zahtjev se podnosi Ministarstvu privrede i preduzetništva. Osnovni cilj Zakona je korištenje potencijala društvenog preduzetništva, sa ciljem održivog ekonomskog, društvenog i kulturnog razvoja RS“, istakao je Rajko Lajić.

Nadira Škaljić, osnivač firme „Stič 22“ iz Sarajeva rekla je da se bave ručnim radovima, koje prave od vune.
-Pletemo, heklamo i vezemo modne artikle, za svjetske dizajnere koje radimo po njihovom dizajnu. Zapošljavamo žene iz cijele BiH, najveći smo  po prihodu, ali ne i po broju zaposlenih. Imamo 10 stalno zaposlenih radnica, a po ugovori o djelu zapošljavamo od 250 do 300 radsnika godišnje. Imamo centre u Sarajevu i tu je zaposlen najveći broj žena, a otvorili smo centre u Jablanici, Konjicu, Vranduku, Olovu i Rudu, a pošto imamo veliki broj zainteresovanih žena iz ove regije nadamo se da ćemo i ovdje otvoriti. Najviše izvozimo u Evropu, ali izvozimo i u Ameriku, Aziju i Australiju“, kazala je Škaljićeva.

Današnjoj konkonferenciji prisustvovali su i gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović, Borislav Đurić iz Unije društvenih preduzeća RS, Nemanja Krivokapić, član radne grupe za izradu Zakona o socijalnom preduzetništvu iz Vlade Brčko distrikta, Amra Hadžić projekt koordinatorka iz Fondacije lokalne demokratije i mnogi drugi.

Semberija info