AKTUELNA GEOSTRATEŠKA DEŠAVANjA U SVIJETU I REFLEKSIJE NA REGION :: Semberija INFO ::

 

AKTUELNA GEOSTRATEŠKA DEŠAVANjA U SVIJETU I REFLEKSIJE NA REGION


Ukrajinska kriza otvorila je novo poglavlje istorije koje će se odraziti na geopolitičkoj pozornici, ali i u svakodnevnom životu svakog čovjeka, bilo da je riječ o razvijenim evropskim ekonomijama ili, pak, o srednje razvijenim i siromašnim društvima, istaknuto je na večerašnjoj panel diskusiji organizovanoj u Centru za kulturu „Bijeljina“,  u organizaciji Republičke stranke Srpske.

O najaktuelnijim pitanjima današnjice, ukrajinskoj krizi, talasima izbjeglica, ekonomskim nevoljama, ali i o političkim i bezbjednosnim aspektima aktuelne krize iz ugla Republike Srpske i Srbije,  govorili su ministri unutrašnjih poslova Dragan Lukač i Aleksandar Vulin, profesori iz Banjaluke i Novog Sada, Željko Budimir, Ljubomir Stajić, politikolog Slaven Ristić i general – major u penziji Mitar Kovač.

Nakon dvočasovne panel diskusije u prepunoj sali Centra za kulturu, na konferenciji za štampu učesnici panel diskusije istakli su da je ovaj skup  bio  odlično organizovan, uz prisustvo velikog broja građana.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin naglasio je da živimo u teškim i nesigurnim vremenima u kojima ljudi priželjkuju mir,  sigurnost  i  stabilnost.

„Nama Srbima je, prije svega, potrebno jedinstvo. I ova tribina je dokaz našeg jedinstva i naše potrebe da Srbi budu jedinstven politički narod“, izjavio je ministar Vulin.



Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je ova panel diskusija obuhvatila najaktuelnije teme, od dešavanja u Ukrajini, do onoga što se trenutno dešava u Republici Srpskoj.

„Naš prioritet, a mislim da smo takve poruke i poslali u BiH, je, apsolutno, bezbjednost i mir, da svi mi koji ovdje živimo ne smijemo nikada više da dozvolimo da na ovim prostorima doživimo neki novi rat, da svi oni koji svojim izjavama i ponašanjem mogu da ugroze bezbjednost i da dovedu do nekog novog rata na ovoj teritoriji,  moraju odmah,  apsolutno,  biti sankcionisani. Mislim da je to posao policijskih agencija i mi ćemo, što se tiče Republike Srpske, spriječiti bilo koga, iz bilo kog naroda, da svojim radnjama doprinese nestabilnosti, ugrožavanju bezbjednosti ili nekih novih sukoba. Pozivam sve građane BiH i Republike Srpske da u svom okruženju spriječe bilo koju osobu, pa bio on i političar, funkcioner ili ministar, da doprinese nestabilnosti i ugrožavanju građana ili, eventualno,  dovede  do nekih novih sukoba“, istakao je ministar Lukač, naglasivši da nam je ovdje neophodna stabilnost i mir koji nemaju alternativu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o procjenama političkog Beograda, kada je u pitanju trajanje akteulne krize u Ukrajini, koja se reflektuje i na ekonomsku nestabilnost u regionu, ministar Aleksandar Vulin je izjavio da precizan  odgovor niko trenutno ne može ponuditi.

„Aleksandar Vučić je slobodan državnik i mudar lider. On ne pokušava da učestvuje tamo gdje narodu naše veličine objektivno nije mesto. On nastoji da nas sačuva od tih svetskih sukoba i uspeva u tome. Šta će veliki odlučiti i kako će odlučiti, nisam siguran da i oni najbolje znaju, a kamoli mi. Zato mi treba da se držimo podalje od tog velikog sukoba i da vodimo računa o nama. Mi se brinemo o tome da ima dovoljno  brašna, ulja, da nam skladišta goriva i gasa budu puna, koliko je god moguće, da nam stanovništvo bude ishranjeno, zaštićeno. Predsednik Vučić je čovek koji je naše rezerve i naše viškove velikodušno ponudio svima u okruženju. Sada moram da pitam one koji nisu hteli koncept „Otvorenog Balkana“, da li vide svoju grešku i da li shvataju gde su pogrešili. Oni koji su deo projekta „Otvoreni  Balkan“ puno lakše pristupaju jedni drugima, razmenjuju dobra, kapital i ljude. U Srbiji slušam puno ružnih reči od onih kojima je Srbija puno pomogla, ali, kada dođu ova teška vremena, svi zaborave ono loše što su govorili o Srbiji,  pa pitaju: „Kada će te vakcine, može li brašno ili gas doći i nama“?
Predsednik Vučić je pokazao da jedna snažna Srbija nije pretnja nikome, a jeste zaštita za svakoga. Svako ko želi da bude u dobrim odnosima sa Srbijom, može se u ovim teškim vremenima osloniti na Srbiju“, izjavio je ministar Vulin, naglasivši da se ekonomska kriza sada dešava u cijelom svijetu i da niko ne može izračunati šta će se dalje dešavati.

„Ukoliko ovo bude dugo trajalo, ukoliko se nastavi sa politikom sankcija i ukoliko nigde ne bude popuštanja, vi ćete imati svetsku ekonomsku krizu. U takvim krizama imate nezadovoljsvo stanovništva. Nezadovoljno stanovništvo je vrlo sklono da prihvata radikalna rešenja.  Onda ćete imati slučajeve,  da će se  po svetu dešavati političke  turbulencije koje su nepredvidive. Imaćete  svet u kome je teško bilo šta predvideti. Ipak , ja se nadam da će ovo vrlo brzo prestati i da će se naći rešenje. Ukoliko se ne nađe, svi ćemo ući u dugotrajnu ekonomsku krizu koja će imati dalekosežne i nepredvidive ekonomske i političke posledice. Onda se nećemo čuditi sukobima među nezadovoljnim ljudima  ili  strankama i pokretima koji su skloni brzim radikalnim rešenjima,  koji dobro zvuče narodu koji je gladan,  koji nema nadu i koji je ekonomski pogođen“, istakao je ministar Aleksandar Vulin.

Semberija info