Helsinški odbor za ljudska prava: Jednake šanse za zapošljavanje :: Semberija INFO ::

 

Helsinški odbor za ljudska prava: Jednake šanse za zapošljavanje


Na današnjoj konferenciji Helsinškog odbora za ljudska prava, govorilo se o istraživanju o diskriminaciji LGBTIQ osoba u BiH u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja koje je ralizovano u sklopu projekta „Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo na radu LGBTIQ osoba“.  Ovo istraživanje je proveo Helsinški odbor za ljudska prava u saradnji sa Asocijacijom za demokratske inicijative uz podršku USAID / INSPIRE prgrama.

Glavna zapažanja u okviru istraživanja su bila da, na radnom mjestu LGBTIQ osobe doživljavaju diskriminaciju koja se odnosi na raskid ugovora o radu, nemogućnost napredovanja, verbalno i / ili fizičko nasilje, nejednaku isplatu za obavljen posao i slično. Ispitanici / ce navode da postojanje različitih oblika homofobije na radnom mjestu dovodi do neprijateljskog radnog okruženja u kojem oni ne mogu dati svoj radni maksimum.



Diskriminacija je u pravnom sistemu BiH zabranjena na ustavno – pravnom nivou, prvenstveno Ustavom BiH, zatim različitim međunarodnim ugovorima, te nacionalnim zakonodavstvom.

Prema rezultatima istraživanja, na razgovoru za posao, u 93% slučajeva kandidata / tkinja nije pitano za seksualnu orjentaciju, 25% doživjelo je fizičko ili verbalno zlostavljanje na radnom mjestu, 64% nije ili je djelimično upoznato sa pravima i mehanizmima zaštite u slučaju diskriminacije. A, sa druge strane 61% ispitnika prijavilo bi diskriminaciju nadležnim organima, 65% nije zadovoljno procesom implementacije zabrane diskriminacije LGBTIQ osoba prilikom zapošljavanja, dok bi 74% ispitanika željelo nastaviti život van granica BiH.

Radno okruženje koje je podržavajuće prema procesu comingout-a je identifikovano kao jedno od ključnih za LGBTIQ zajednicu. Njime bi se mogla ostvariti tri cilja, a to su povećanje vidljivosti LGBTIQ osoba, da one postoje u radnom okruženju, osloboditi takve osobe određenog tereta i nezadovoljstva kako bi to podstaklo heteroseksualne osobe da prihvate i podrže ove osobe u radnom okruženju da pokažu da zaposleni ne prihvataju predrasude i diskriminacijsko ponašanje, te bi to svakako pomoglo stvaranju sigurnog okruženja.

Oni smatraju da bi Vijeće ministara Bih trebalo bez odlaganja usvojiti Akcioni plan za unapređenje ljudskih prava i osnovnih sloboda LGBTIQ osoba u BiH 2021. – 2023. S ciljem unapređenja mehanizama borbe protiv diskriminacije, pa i prilikom zapošljavanja, kao i u oblasti rada, te suzbijanja stereotipa i predrasuda prema LGBTIQ osobama, uključujući i radno okruženje.

Semberija info