Pripreme za izgradnju stanova na lokaciji Vanekovog mlina: Gradiće se 500 stambenih jedinica :: Semberija INFO ::

 

Pripreme za izgradnju stanova na lokaciji Vanekovog mlina: Gradiće se 500 stambenih jedinica


Kompanija “Pavgord” iz Foče  ovih dana raščišćava teren, ukupne površine oko deset dunuma,  na lokaciji Vanekovog mlina, gdje je predviđena izgradnja velikog stambenog kompleksa sa jedanaest lamela i sa oko 500 stanova, potvrdio nam je Srđan Karać, predstavnik firme “Pavgord”.



“Predviđena je izgradnja devet stambenih lamela i dvije poslovne lamele. U toku je rušenje starih objekata i raščišćavanje terena. Lokacijski uslovi za izgradnju su obezbijeđeni i nadam se da ćemo za nekih dvadesetak dana početi izgradnju novih stambenih objekata. Investitor će biti “Pavgord”. Planirana je izgradnja različitih struktura stanova koji će se nalaziti u modernom i najsavremenije opremljenom  stambenom kompleksu kakvog nema u regiji. Projektom je predviđena  izgradnja oko 50.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Ispod objekata će biti izgrađene podzemne garaže. Što se tiče objekata koji su pod zaštitom države, ostavićemo dijelove objekata sa čeone strane, iz pravca glavne ulice, tako da će se zadržati autentične fasade tih starih zgrada koje će podsjećati na objekte koji su se nalazili na ovoj lokaciji”, kaže Srđan Karać.



Karać kaže da će cijenu novoizgrađenih stanova određivati tržište, a uvjeren je da će biti puno zainteresovanih kupaca za stanove na ovoj atraktivnoj lokaciji. 

Podsjećamo, Vanekon mlin je svojevremeno bio proglašen nacionalnim spomenikom i bio je uvršten na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH, na prijedlog Zavoda za zaštitu kulturno - istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Vanekov mlin, koji će uskoro ostati samo u uspomenama najstarijih Bijeljinaca i na starim požutjelim razglednicama, izgrađen je 1888. godine u sadašnjoj Ulici Srpske dobrovoljačke garde, u to vrijeme u Novoselskoj ulici.

 Franjo Vanek, novoselski preduzimač, izgradio je u to vrijeme veliku i modernu zgradu, prvi paromlin u Semberiji. Zgrada je građena opekom sa Devaldove ciglane, dok je parna mašina nabavljena u Budimpešti. Parabrodom je Dunavom i Savom dopremljena u Bosansku Raču, odakle je do gradilišta dovezena uz pomoć dvanaest volovskih i tri konjske zaprege.

Semberija info - Lj.Ljubojević