U JANjI DOČEKAN BAJRAM :: Semberija INFO ::

 

U JANjI DOČEKAN BAJRAM


Nakon trideset dana ramazanskog posta danas je nastupio jedan od dva najveća i najradosnija blagdana u islamu – ramazanski Bajram. Klanjanjem bajram namaza u sve tri janjanske džamije brojni vjernici su ispratili mjesec posta, milosrđa i pojačane društvene osjetljivosti prema svima onima koji se nalaze u određenoj egzistencijalnoj potrebi.

Pored ustezanja od hrane, pića i ostalih tjelesnih potreba i prohtjeva muslimani tokom ramazana intenziviraju obavljanje svih vrsta Bogu ugodnih đela, od molitvi do društveno korisnih dijela.

Imami su u jutrošnjoj besjedi podsjetili prisutne vjernike da svoje „ramazansko ruho“ ne skidaju nakon bajramskih dana. Tokom prethodnih 30 dana pokazano požrtvovanje na ličnom i solidarnost na društvenom planu morali bi biti model ponašanja tokom cijele godine. Sve zarad ličnog ali i zajedničkog, društvenog prosperiteta.

Nakon obavljenog namaza, nastupilo je vrijeme međusobnih čestitki i darivanja najmlađih da bi se nakon toga, radost Bajrama prenijela i širila u porodičnom ambijentu.

Semberija info