ŽENA I PRIRODA :: Semberija INFO ::

 

ŽENA I PRIRODA


Prva samostalna Izložba slika Marije Tice Kovačević otvorena je u Gradskoj galeriji u Centru za kulturu ,,Semberija“. Izloženo je 30 slika sa motivima žene i prirode, rađenih u Stencil Art tehnici.  Svojim slikama ova mlada umjetnica, kako sama kaže, pokušava da doprinese urbanom slikarstvu.
 
-Volim da radim slike koje pričaju priču, koje imaju neku poruku, koje imaju emociju, a to najbolje mogu da prenesem preko lika žene. A kako vjerujem da postoji duboka veza između žene i prirode, one su upravo i moja glavna inspiracija, kaže Marija Tica Kovačević  čiji radovi se ogledaju u simbolima koji bude duboke emocije, o čemu su zaljubljenici u likovnu umjetnost razgovarali na otvaranju izložbe.
 
Marija Tica Kovačević, grafiti umjetnica poznata pod imenom MoveRama, rođena je 1989. godine u Kninu. Živjela je i odrasla u Valjevu, a već četiri godine naša je sugrađanka. U Beogradu je završila Fakultet za dizajn na kom je, kako ističe, naučila razne tehnike crtanja i slikanja. Tokom studija u Beogradu, koji je prava riznica “street art“ umjetnosti,  upoznaje se sa grafitima koje i sama počinje da radi.
 
- Stencil Art tehnikom se bavim punih deset godina. Naime, prvi put sam 2009. godine uzela sprej u ruke i počela sam raditi portrete. Pokušala sam da u toj tehnici slikam poznate ličnosti, a kasnije sam na platno prenosila svoje emocije pokušavajući da slikama dam neki svoj stvaralački pečat. Inače, Stencil Art umjetnika je jako malo, jedna sam od rijetkih  koja se time bavi, a ova izložba u bijeljinskoj galeriji mislim da je ujedno i prva izložba Stancil Art-a u Bosni i Hercegovini, kaže Marija koja je do sada imala 10-ak izložbi u zemlji i regionu. Pobjednica je Behance izložbe u Bijeljini, gdje je glasovima publike dobila Behance Coin 2017. godine,  a njene slike svuda su po svijetu ( Njemačka, Austrija, Engleska, Sjedinjene Američke Države...), ali ističe da je ova izložba zapravo kruna njenog rada.
 
Govoreći o planovima, kaže da želi što više da radi na tome da grafite predstavi kao umjetnost, da je Street Art nešto što se poklanja gradu i njegovim građanima, a trenutno je u pregovorima za nekoliko grafita i murala u Bijeljini.
 
Izložbu je otvorio kustos Galerije, akademski grafičar Milijanko Miholjčić.
 
-Marija u svom radu koristi tehniku Stencil art koja je najbliža pop-artu čuvenog Endija Vorhola, oca pop-arta. Stancil art  je grana grafita koja je karakteristična po tome što se radi pomoću šablona i sprejeva, a korištenjem više šablona, jedan preko drugog, dobija se iluzija dubine, pojašnjava Miholjčić koji je ovom prilikom ukazao na bogatu likovnu scenu Bijeljine na kojoj je mnoštvo slikara koji se u radu koriste različitim slikarskim tehnikama, a Marija, kako je to predstavljeno i na izloženim slikama, otvara neke nove puteve ka urbanom slikarstvu.