GRADSKA UPRAVA:PROMOCIJA MIA ČET- BOT APLIKACIJE :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA UPRAVA:
PROMOCIJA MIA ČET- BOT APLIKACIJE


Predstavnici Gradske uprave predstavili su digitalnu gradsku asistentkinju MIU koja doprinosi proširenju sistema pružanja usluga građanima. Šef kabineta gradonačelnika Mladen Arsenović  pojasnio je da se na ovaj način pruža brža i efikasnija usluga, tako što ubrzava postupke i smanjuje potrebu za odlaskom na više gradskih lokacija da bi se završili administrativni procesi.



-Preko aplikacije MIA, koja je dostupna 24 časa, sedam dana u nedjelji, putem Vajbera, Fejsbuk Mesindžera, kao i putem veb stranice Gradske uprave, možete  npr. dobiti rodni list bez čekanja u redu, odnosno na kućnu sdresu. Takođe, putem ove aplikacije možete prijaviti i komunalni problem, a možete dobiti i informacije o prikupljanju dokumentacije, informacije o taksama, procesima i slično“, pojasnio je Arsenović. Šef  Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović, istakla je da građani sa ovom aplikacijom mogu od kuće doći do rodnog lista, izvoda iz matične knjige vjenčanih, umrlih, uvjerenja o državljnstvu i td.

-Traženi dokument se isporučuje na kućnu adresu, a da biste aktivirali MIA asistentkinju, potrebno je samo da na Viberu ukucate MIA Bijeljina. Javiće se određena polja koja omogućavaju potrebnu uslugu i klikom na tu uslugu dobijamo informacije i sve ono što je potrebno da bi se traženo realizovalo, a potrebni dokument stiže na kućnu adresu“, rekla je Todorovićeva. Ona je podsjetila da je MIA digitalna asistentkinja u funkciji već određen period i da je evidentno interesovanje za njeno korištenje.

-Naš cilj je da što više promovišemo ovaj način komunikacije, jer se smanjuju gužve, nema čekanja ispred šaltera, a građani na kućnu adresu dobijaju dokumentaciju koja im je potrebna. Zahvaljujući digitalnoj asistentkinji MIA građanima pružamo kvalitetniju uslugu i unapređujemo rad Gradske administracije“; pojasnila je Todorovićeva i istakla da su ovo najsavremenija tehnološka rješenja za komunikaciju i danas zamjenjuju bezbroj korisničkih servisa u razvijenom svijetu..