POMOĆ DJECI OBOLjELOJ OD DIJABETESA TIP 1 :: Semberija INFO ::

 

POMOĆ DJECI OBOLjELOJ OD DIJABETESA TIP 1


Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović upriličio je danas sastanak sa članovima Udruženja djece oboljele od dijabetesa tip 1 „Odrasli za djecu“. Sastanak se ticao iznalaženja načina na koji Gradska uprava može pomoći ovoj kategoriji društva te konkretizacije jedne ranije inicijative. Naime, Udruženje dijabetičara „Diabeta“ i još neka udruženja i pojedinci iz Bijeljine prošle godine su uputili nekoliko inicijativa prema Gradskoj upravi Grada Bijeljina da se oboljelim od dijabetesa tip 1 koji su mlađi d 18 godina pomogne u nabavci senzora za mjerenje nivoa šećera u krvi.



- Naše Udruženje okuplja roditelje 24 djece koje boluju od dijabetesa tip 1. Okupili smo se i udružili kako bismo zajedno radili na poboljšanju kvaliteta života naše oboljele djece. Jedan od načina da to učinimo jeste i putem nabavke senzora za kontinuirano mjerenje nivoa glukoze u krvi. Međutim, problem je što se ovi uređaji niti mogu dobiti putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske niti se mogu kupiti igdje u Bosni i Hercegovini. Tako da smo prepušteni sami sebi kada je u pitanju kupovina ovih senzora. Danas smo dobili potvrdu da će nam Gradska uprava pomoći u njihovoj nabavci što će našoj djeci umnogome olakšati život“, rekla je Zvezdana Kostić, majka 11-godišnjeg dječaka koji boluje dijabetes tip 1.

Jedan senzor za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi traje oko dvije sedmice tako da je svakom dijabetičaru za godinu dana potrebno najmanje 24 senzora. Pri tome, jedan senzor košta oko 130 konvertibilnih maraka. Senzor se postavi, najčešće na nadlakticu a potom, pomoću telefona ili čitača skenira i očitava stanje glukoze u krvi.

- U skladu sa opredjeljenjem Gradske uprave da bude servis svim našim građanima a odgovarajući na nekoliko inicijativa koje smo u prethodnom periodu zaprimili, danas sam upoznao roditelje okupljene u Udruženje „Odrasli za djecu“ da će im Gradska uprava pomoći u nabavci senzora za mjerenje nivoa glukoze, odnosno šećera u krvi. Ovi senzori su napravili veliku olakšicu onima koji ih koriste. Naši najmlađi dijabetičari više neće morati da po nekoliko puta dnevno bockaju svoje prste i trpe bol. Odlučili smo da svakom roditelju, za svako oboljelo dijete uplatimo pomoć u iznosu od 3.400 konvertibilnih maraka što će biti dovoljno za kupovinu senzora u narednih 12 mjeseci“, izjavio je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.



U zemljama Evrope već godinama se koriste senzori za bezbolno mjerenje nivoa šećera u krvi. Radi se o malom elektronskom aparatu koji, postavljen na tijelo dijabetičara utvrđuje nivoe (previsoke ili preniske) vrijednosti šećera u krvi, a koji se mogu očitavati posebnim uređajem ili putem aplikacije na mobilnom telefonu. Ovi senzori su obezbijedili mogućnost stalnog praćenja nivoa šećera u krvi čak i tokom noćnih sati i što je najvažnije - zamijenili su stalna, bolna bockanja iglom. Senzori za mjerenje nivoa šećera u krvi imaju veliki značaj jer osobama oboljelim od dijabetesa mogu spasiti život. Naročito djeci koja ne mogu prepoznati simptome hipoglikemije (pada nivoa šećera u krvi) koji može dovesti do slabljenja vitalnih organa, a u najgorem slučaju može izazvati smrt. Senzor pokazuje trenutni šećer i trend njegovog kretanja u krvi što je važno za praćenje i pravilnu kontrolu bolesti.

Najveći problem jeste činjenica da su ovi senzori relativno skupi dok Fond zdravstvenog osiguranja RS ne pokriva troškove njihove nabavke. Iako su, pod pritiskom udruženja dijabetičara neki iskoraci već napravljeni, još nema odluke o (su)finansiranju nabavke ovih pomagala. U većini evropskih država zdravstveno osiguranje dijabetičarima pokriva nabavku ovakvog uređaja.

Gest Gradske uprave Grada Bijeljina i gradonačelnika Petrovića je za svaku pohvalu, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje pomaganja, odnosno olakšavanja života punoljetnim osobama oboljelim od dijabetesa tip 1. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je na potezu.


Semberija info - I. Gutić