Predstavljene knjige „1000 Teslinih motora i generatora (šeme premotavanja i spajanja)“ autora Zorana Jevđića i „Čuveni srpski fizičari“ autora Cvijetina Savića :: Semberija INFO ::

 

Predstavljene knjige „1000 Teslinih motora i generatora (šeme premotavanja i spajanja)“ autora Zorana Jevđića i „Čuveni srpski fizičari“ autora Cvijetina Savića


U prostorijama JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina večeras je povodom 80 godina od smrti Nikole Tesle održana promocija knjiga „1000 Teslinih motora i generatora ( šeme premotavanja i spajanja )“  autora Zorana Jevđića i „Čuveni srpski fizičari“ autora Cvijetina Savića.



Organizatori večerašnjeg događaja bili su Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina i Odbor „Teslijanum“ Bijeljina.



Mihajlo Trifković, profesor u penziji kazao je da je večerašnji događaj organizovan povodom srpskog praznika Vaskrsa i osamdesetogodišnjice od kako je preminuo nenadmašni genije Nikola Tesla.



-Večeras smo predstavili knjige koje predlažemo  svim našim školama, kao i onima koji žele književno i stručno  da vide Teslu, ali i nas kako čuvamo uspomenu na nenadmašnog genija i čovjeka koji je zadužio čovječanstvo“, istakao je Trifković.

Zoran Jevđić, inž. Elektrotehnike i autor knjige „1000 Teslinih motora i generatora ( šeme premotavanja i spajanja )“   rekao je da je 50 godina stvarao knjigu „Premotavanje asinhronih elektromotora na lak način“, te da ona predstavlja predstavlja produžetak Teslinog djela.



-Tesla je stvorio trofazno obrtno magnetno polje u prostom obliku, a ja sam to nastavio i došao sam do vrlo složenih namotaja koje sam  na jednostavan način prikazao u moj knjizi. Hiljadu šema sam radio ručno, slikovito i u tri boje, a ona može poslužiti učeniku u osnovnoj i srednjoj školi, kao i studentima i profesorima. Možemo reći da je ovo naučno djelo koje će se vjerovatno početi primjenjivati od današnjeg dana“, pojasnio je Jevđić.

Cvijetin Savić, profesor fizike i autor knjige „Čuveni srpski fizičari“ kazao je da knjiga sadrži opis i biografije najznačajniji 17 srpskih fizičara.



-Mnogi ne znaju koliko su naši fizičari značajni i da su dali neprocjenjiv doprinos u svjetskoj nauci. Jedan od njih je Tesla, koji je bio veoma specifičan i poseban čovjek i za mnoge enigma. On je imao najviše patenata od svih naučnika u srpskom rodu, ali i od svih naučnika svijeta, 112 priznatih patenata i preko 700 izuma iz fizike. Pored njega u knjizi su predstavljeni i fizičari za koje mnogi nisu čuli, ali i  Milanković, Pupin, Pavle Savić, a među njima je i jedna žena, Jasmina Vujić“, zaključio je Savić.



(Semberija info)