Etno grupa “Iva” gostovala u Bijeljini - Izveli muzički kaleidoskop :: Semberija INFO ::

 

Etno grupa “Iva” gostovala u Bijeljini - Izveli muzički kaleidoskop


U Centru za kulturu “Semberija” večeras je održan koncert Etno grupe “Iva” iz Doboja, pod nazivom “Muzički kaleidoskop”. Na koncertu su nastupili i učenici Srednje muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac”.



Profesor Saša Pavlović, umjetnički  rukovodilac Etno grupe “Iva”, kaže da je Etno grupa “Iva” u Bijeljini ponovo nakon koncerta koji su odraži prije šest godina.



 “Imali smo više koncerata u Bijeljini, održanih ovdje u novoj sali, a gostovali smo i na trgu. Za Bijeljinu nas vezuju lijepe uspomene. Učestvovali smo dva ili tri puta i na “Majskim muzičkim svečanostima”. Između Doboja i Bijeljine postoji neka konekcija. Drago mi je što smo večeras ovdje, a jutros smo imali koncert u Banjaluci za Osnovnu školu “Ivo Andrić”. Večeras smo gosti Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac”. Nije lako u jednom danu održati dva koncerta.  Projekat “Muzički kaleidoskop” gajimo od 2009. godine. Sa nama večeras nastupaju i učenici Muzičke škole iz Bijeljine. Želimo da im prenesemo neko znanje iz etnomuzikologije, da ih uputimo na to kako mogu čuvati našu tradiciju, našu muziku. Grupa “Iva” u početku se bavila isključivo izvornim pjevanjem, a sada spajamo različite stilove i bavimo se eklikticiznom, spajanjem više muzičkih žanrova. Naš “Muzički kaleidoskop” obuhvata više kompozicija, od južne Srbije, preko centralne Srbije, BiH, pa čak i do Like, svugdje tamo gdje živi ili je živio srpski narod. Ne izvodimo samo pjesme srpskog naroda, već i sa prostora cijele BiH. Ovo je didaktičko - edukativni koncert koji svima može biti zanimljiv. Sljedeće godine “Iva” obilježava svoj jubilej - 20 godina postojanja Etno grupe “Iva”, kaže profesor Saša Pavlović.



Marijana Savović Milanović, profesor matematike,  kaže da je član Etno grupe “Iva” već desetak i više godine.

 “Dvije godine nisam nastupala s Etno grupom “Iva”i pravo mi je zadovoljstvo što sam dobila priliku da ponovo pjevam. Igrala sam i folklor, a najljepše trenutke sam provela sa Etno grupom “Iva”. 



Mladen Jefimić, direktor Muzičke škole “ Stevan Stojanović Mokranjac” kaže da je bijeljinska Muzička škola na ovom koncertu u ulozi domaćina.



 “Povodom našeg velikog jubileja, sedamdeset godina od osnivanja Osnovne muzičke škole u Bijeljini, ovo je samo jedan od koncerata koji će biti organizovani do kraja godine. Naši prijatelji,  Etno grupa “Iva”, učinili su nam veliku čast svojim dolaskom u Bijeljinu. Naša etno -  grupa, učenice Srednje muzičke škole, takođe, večeras nastupaju na ovom koncertu. Naša škola je u proteklim godinama postizala zapažene rezultate na republičkim i regionalnim takmičenjima, a naši učenici su osvojili na stotine nagrada i priznanja”, istakao je direktor Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” Mladen Jefimić.

(Semberija Info)