VRIJEDAN JUBILEJ – 70 GODINA MUZIČKE ŠKOLE U BIJELjINI: Svjetionik muzičke kulture u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

VRIJEDAN JUBILEJ – 70 GODINA MUZIČKE ŠKOLE U BIJELjINI: Svjetionik muzičke kulture u Semberiji


Izvor: Semberske novine / Semberija info

Ove godine navršilo se 70 godina od osnivanja Muzičke škole u Bijeljini. Inicijativu za pokretanje škole za muzičko obrazovanje u Bijeljini pokrenula je 1953. godine Ljerka Pejčić, tadašnji profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu koja je tokom svojih posjeta Semberiji prepoznala bogat, neiskorišten muzički potencijal ovoga kraja.



Narodni odbor opštine Bijeljina donio je 11. septembra 1953. godine odluku o otvaranju Niže muzičke škole. U prvoj školskoj godini upisan je 91 učenik na tri odsjeka: klavirski, gudački (violina, violončelo i kontrabas) i duvački. Nešto kasnije otvoren je i odsjek harmonike. Iz godine u godinu broj učenika Muzičke škole u Bijeljini neprestano se povećavao tako da je prirodnim slijedom uz osnovnu, maja mjeseca 1992. godine osnovana i srednja muzička škola. U školskoj 2004/05. godini Muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“ pohađala su 254 učenika, a u ovoj, 2023/24. školskoj godini taj broj je premašio 400 učenika.



- Povodom jubileja naše škole, od ponedjeljka 13. novembra, pa sve do kraja ove godine organizovaćemo niz manifestacija koje će u prvom redu slaviti muziku. Naši učenici su u ponedjeljak nastupili u Centru za kulturu „Semberija“ kao gosti programa „Muzički kaleidoskop“ Etno grupe „Iva“ iz Doboja. Uslijediće još nekoliko koncerata na kojima će učestvovati naši učenici ali i učenici muzičkih škola iz okruženja sa kojima imamo jako plodnu saradnju. U toku su pregovori sa nekoliko naših bivših učenika koji su završili visoke muzičke škole u inostranstvu i ostali da žive i rade tamo. Želimo da povodom jubileja naše škole semberskoj javnosti predstavimo i njihov rad, napredak i uspjeh. Planiramo takođe, u prostorijama škole održati nekoliko seminara sa ciljem dodatnog usavršavanja naših učenika i nastavnog osoblja a program ćemo krajem godine završiti velikim koncertom učenika naše Osnovne i Srednje muzičke škole“, izjavio je za „Semberija info“ Mladen Jefimić, direktor Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“.



Posljednjih decenija prostor Republike Srpske, ali i okruženja bilježi neslavne trendove smanjivanja učenika u školama. Međutim, bijeljinska muzička škola nema taj problem. Zbog velike zainteresovanosti mladih Semberaca, primorani su, svake godine sprovoditi detaljnu prijemnu proceduru kako bi mjesto u Muzičkoj školi dobili samo najtalentovaniji đaci.



- Za zainteresovanošću učenika nemamo problema. Što ne bismo mogli reći za prostor u kojem izvodimo nastavu kao ni za brojnost nastavnog osoblja u našoj školi. Primjera radi, na klasi gitare imamo jednog profesora a realne potrebe su tri. Slična situacija je i na ostalim klasama. Što se tiče prostora, kroz optimalnu organizaciju izvođenja nastave uspijevamo da maksimalno iskoristimo sve učionice u svrhu ispunjavanja ciljeva našeg prosvjetnog rada. Svjesni smo svih faktora koji nam otežavaju misiju ali nipošto ne odustajemo od nje. O tome najbolje svjedoči preko 170 učenika koji su tokom prošle školske godine nastupali na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, odakle su u Bijeljinu donijeli priznanja za pokazano muzičko znanje“, rekao je direktor Jefimić.