Luk bez suza - skladištenjem postaje sve slađi :: Semberija INFO ::

 

Luk bez suza - skladištenjem postaje sve slađi


Posle 35 godina oplemenjivačkog rada slatki luk bez suza sorta se širi Evropom.
 
Sunions, luk bez suza, već je neko vreme na evropskom tržištu. Ova sorta bez ljutine i oštrine rezultat je više od 30 godina oplemenjivačkog rada, navode u kompaniji BASF. Ideja je nastala pre otprilike 35 godina kada je BASF-ov oplemenjivač biljaka Rik Vatson želeo da stvori blag, slatki luk koji bi se plasirao na tržište tokom zimskih meseci.
 
U skladištu razvija slatkoću

Nakon predstavljanja u SAD-u i Španiji, nekoliko velikih lanaca supermarketa je za njega pokazalo interes. Na trgovačkim policama u Španiji može se pronaći od 2020. godine, u Italiji od 2021., u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj i Francuskoj od 2022. godine.
 
Ovo je biljka dugog dana, a u Španiji je moguć uzgoj za berbu od kraja jula do septembra. Sadi se u proleće, bere u ranu jesen.
 
Genetika sorte je takva da glavice s vremenom postaju blaže i slađeg okusa. Za većinu sorti je karakteristično da tokom skladištenja povećavaju sadržaj materija koje mu obezbeđuju bolje čuvanje, ali i povećavaju ljutinu i oštrinu. Kod ove sorte to nije slučaj. Sadržaj ovih materija se smanjuje, a on postaje slađi.
 
Interes uzgajivača

Za njega kažu da menja pravila igre u kuhinji, odnosno da nisu potrebne naočare ili ludi trikovi da bi izbegli suzenje očiju.
 
BASF vidi Sunions kao novi koncept za tržište luka. Nameravaju da prošire proizvodnju, a među uzgajivačima već postoji veliko interesovanje.

(Agroklub)