Namirnice koje bi osobe sa povišenim šećerom trebalo da jedu svaki dan :: Semberija INFO ::

 

Namirnice koje bi osobe sa povišenim šećerom trebalo da jedu svaki dan


Osobe sa dijabetesom tipa 2 određenom hranom mogu da kontrolišu nivo šećera u krvi, a ujedno, mnoge od tih namirnica imaju i terapijski učinak

Osobe sa povišenim šećerom više nego druge, trebalo bi da vode računa o svakodnevoj ishrani, a prema riječima stručnjaka, postoje namirnice koje bi mogli da jedu svaki dan i da pri tome ne podižu nivo šećera. Izbor zdravog izbora hrane za kontrolu šećera u krvi ključno je za sve ljude koji imaju dijabetes tipa 2. Zbog toga je najbolje izabrati namirnice, koje ne samo da drže dijabetes pod kontrolom, već i poboljšavaju cjelokupno zdravlje.

Osobe sa povišenim šećerom hranom mogu da kontrolišu nivo glukoze u krvi

Naučna istraživanja potvrdila su da određene namirnice doprinose boljoj kontroli šećera u krvi te se zbog toga preporučuju osobama sa dijabetesom na svakodnevnom meniju.

Borovnice – konzumiranje ovog sitnog plavog voća je odličan način za unos dnevne doze ugljenih hidrata, a osim toga redovna konzumacija borovnica i drugih bobica smanjuje osetljivost na insulin. Istraživači takođe ukazuju i na protiv upalno dejstvo fitohemikalija u bobicama što verovatno smanjuje neke od kardiovaskularnih rizika, koji se javljaju kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2.

Pomorandže, grejpfrut i mandarine – istraživanja pokazuju da konzumiranje agruma ima pozitivan, dugoročan učinak na šećer u krvi, kao i nivo holesterola, zahvaljujući protivupalnom  spoju hesperidina (flavanonski glikozid kojeg u izobilju ima u citrusnom voću).i zdravoj dozi rastvorljivih vlakana. Dodatna istraživanja s Harvard School of Public Health pokazuju da je konzumiranje celog voća, a ne soka, u direktnoj vezi s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Leblebije, pasulj i sočivo – dobro je poznata hrana s niskim glikemijskim indeksom, što je čini dobrim izborom za osobe sa povišenim šećerom,  a nova istraživanja ukazuju da konzumiranje mahunarki može zapravo da ima terapijski učinak. U studiji objavljenoj u Arhives of Internal Medicine, osobe s dijabetesom tipa 2 konzumirale su jednu šolju mahunarki dnevno kao deo unosa ugljenih hidrata tokom tri meseca. U poređenju s drugim učesnicima istraživanja, osobe koje su svakodnevno konzumirale mahunarke pokazale su veće smanjenje vrednosti hemoglobina A1c i smanjenje krvnog pritiska, prenosi Eklinika.


Nezavisne novine