Zašto ovaj automobil odbija da ode u istoriju :: Semberija INFO ::

 

Zašto ovaj automobil odbija da ode u istoriju


Фото - Н. Тркља
  Izvor: Politika - Magazin

Na putevima u Bosni i Hercegovini i dalje krstare „golfovi dvojke”. I to u značajnom broju. „Golfovi dvice”, kako ih tamo zovu, veoma su cenjeni u brdskim predelima, gde se spomenuto vozilo, bez većih problema probija neuređenim drumovima.

Tajna uspeha automobila koji je prestao da se proizvodi 1992. godine je u kvalitetu i jednostavnosti. Kada govorimo o kvalitetu to se ne odnosi samo na vozila proizvedena u Nemačkoj već i ona koja su sišla sa proizvodnih traka Tvornice automobila Sarajevo, u Vogošći. Uz malo pažnje „golfovi”, posebno oni sa dizel motorima, prelaze 300.000 i više kilometara, sa fabričkim delovima. Karoserija je čvrsta, vremenom se pojavljuje korozija ali to rešava dobra zaštita. Ili svaki iole dobar limar. Menjač je odličan, trap je dobar, sa izuzetkom homokinetičkih zglobova. Fabrički propadaju posle nekoliko desetina hiljada kilometra, zamenski znatno brže. Najviše zamerki bilo je na električne instalacije, odnosno spojeve koji korodiraju. Problem sa bravama nikada nije otklonjen, zbog čega je taj automobil uvek bio na meti lopova. Kradljivcima je trebalo samo nekoliko sekundi da uđu u automobil.  

Automobil se odlično pokazao, ali postavlja se pitanje gde vlasnici nabavljaju rezervne delove. Taj model je prestao da se pravi pre  tri decenije .

– Sve može da se nađe. Ima još i originalnih delova a dobri su i zamenski. Ranije su oni stizali iz Turske, sada iz Kine a radi i mala privreda, objašnjava majstor Dragan, iz Šekovića, u Bosni. On delove nabavlja u Zvorniku koji je centar za distribuciju za celu istočnu Bosnu.

U njegovom dvorištu parkirano je desetak „golfova dvojki”. Neki su na točkovima, čekaju registraciju,  drugu služe za rezervne delove. Zvuči neverovatno ali nanjtraženiji deo za „golf 2” je volan jer na originalnom propada pena. Taj problem je rešio jedan zanatlija iz Srbije koji lije volane. Posao mu ide dobro pa je počeo da izvozi u zemlje Evropske unije.

Inače, proizvodnja „golfa 2” je počela 1983. godine. Do decembra 1992. godine proizvedeno je više od šest miliona primeraka. I dalje je veoma cenjen i u Velikoj Britaniji gde je od mogućih maksimalnih pet poena za kvalitet dobio četiri. „Golf” služi kao drugo, porodično vozilo koje na godišnjem nivou, zahteva ulaganje od oko 630 funti. Za standard u Velikoj Britaniji, to je i više nego prihvatljiva suma. Ona je na Balkanu znatno niža – jeftiniji su i majstor i delovi.

U Nemačkoj, nov far za „golf 2” košta 32, hladnjak 42 a set kvačila 123 evra. Branik košta 129, anlaser 122 a karburator 558 evra. Toliko u Srbiji i Bosni i Hercegovini staje ceo „golf”, u dobrom stanju. Sipaj gorivo, pali i vozi.