Topli dom porodice Lukić – Novaković iz Velike Obarske: Porodica obdarena djecom je najsrećnija :: Semberija INFO ::

 

Topli dom porodice Lukić – Novaković iz Velike Obarske: Porodica obdarena djecom je najsrećnija


Topli dom porodice Lukić – Novaković iz Velike Obarske
 
Porodica obdarena djecom je najsrećnija

 
Izvor: Semberija info

Bračni par Lukić - Novaković iz Velike Obarske u braku je 15 godina. Iako su mladi, kao roditelji su se ostvarili već tri puta i imaju dva dječaka i djevojčicu. Njihovu skladnu porodicu čine mama Vesna Lukić, tata Pero Novaković, dječaci Andrej i Aleksa, koji imaju deset godina i djevojčica Katarina stara osam godina. Svo troje djece su školarci.
 

 
Vesna Lukić je zaposlena u pekoteci, koja se nalazi u sklopu škole u Velikoj Obarskoj, te se pored tog posla bavi onlajn prodajom polovne garderobe, a njen suprug Pero Novaković zaposlen je kao moler/keramičar.
Najmlađa u porodici je Katarina, učenica trećeg razreda Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ Velika Obarska, a dječaci, Andrej i Aleksa, pohađaju peti razred i prema riječima roditelja vrsni su sportisti. Talenat su, kažu, naslijedili od tate, dede, strica i ujaka, koji su, u svoje vrijeme, bili izuzetni fudbaleri.



- Andrej i Aleksa treniraju fudbal  u Fudbalskom klubu „Proleter“ Dvorovi koji obožavaju, a mi ih, naravno, podržavamo. Za naše dječake, ova, 2023. godina bila je više nego uspješna, osvojili su brojne medalje na turnirima, te smo izuzetno ponosni na njih“, kazali su za ,,Semberija info’’ bračni par  Lukić – Novaković i istakli da im je oduvijek bio san da imaju troje djece, te da im se on i ostvario.

- Blizance Andreja i Aleksu dobili smo uz pomoć vantjelesne oplodnje, koju smo radili u Banjaluci u klinici „Medico S“. Zahvaljujući dr Sanji Sibinčić i divnom osoblju ove klinike na svijet su stigli naši blizanci i zahvaljujemo im se na najvećoj sreći koju su nam dali.  Dvije godine nakon rođenja blizanaca, iznenadila nas je Katarina, koja je začeta prirodnim putem. To saznanje za nas roditelje, bio jedan šok sreće i ljubavi“, prisjetio se ovaj bračni par.



- Svaka porodica koja je blagoslovena djecom, najbogatija je na svijetu, jer djeca su najveće bogatsvo, tvrde mama Vesna i tata Pero.

- Nekada je kuća u haosu, a novčanici prazni, sve se to zaboravi kada čujemo njihov smijeh, hod i vidimo kada se igraju. Što je više djece, veća je čovjekova sreća. Jeste da su teška vremena došla, ali za njih uvijek sve mora biti. Imamo sreće što su nisu zahtjevni, ne traže skupe stvari, zadovoljni su onim što imaju,  a, iskreno, imaju i previše. Možda nekada i griješimo, trudimo se da im ništa ne fali, jer ne možemo dozvoliti da se razlikuju od svojih vršnjaka.  Činjenica je da u porodicama sa više djece postoje brojne specifičnosti i kompleksnosti koje je nemoguće naći u porodicama sa jednim djetetom. Ipak, za svako dijete, brat ili sestra su bogatstvo koje se ne može ničim nadoknaditi, iako njihov odnos sačinjavaju i pozitivne i negativne emocije i iskustva“, kazao je bračni par Lukić – Novaković.
 
Oni za ,,Semberija info’’ tvrde da velike porodice, sa troje i više djece, u našem društvu nisu više uobičajene, jer su se, prema njihovim riječima, izgubile kao dio tradicije, a savremeni način života ostavlja malo manevarskog prostora za kvalitetno posvećinjavanje ulozi roditelja koji imaju više djece.

- Ipak, i u današnje vrijeme sve je više onih koji su spremni da život prilagođavaju dobrobiti svoje djece i snose posljedice takvih odluka, kako ekonomske, tako i emotivne i društvene. Odlukom da imaju jedno dijete, roditelji se odriču mogućnosti da dobiju i dijete drugog pola, što se godinama pref  eriralo. Generalno, u porodicama gdje postoje djeca oba pola, roditelji se rjeđe odlučuju da imaju još djece. To ne podržavamo, jer je svako dijete posebna sreća za roditelje“, kazali su Vesna i Pero i dodali da su planiranje i organizovanje vremena u porodicama sa djecom stvar realnosti i svakodnevnice.

- Period adaptacije na obaveze oko jednog djeteta i mijenjanje porodične dinamike trajaće kraće nego kod porodica sa troje i više djece. Što je više članova porodice, više je obaveza koje je potrebno uklopiti, a neophodna su i dodatna prilagođavanja kako bi sve teklo, koliko je moguće, jednostavnije. Izazovi sa kojima se u procesu prilagođavanja i organizacije vremena sreću porodice sa više djece predstavljaju i šansu za razvoj i jačanje međusobnih veza. Koliko god rutina, kao riječ izgledala strašno, roditelji u višečlanim porodicama znaju zašto je potrebna i pomaže u svakodnevnom funkcionisanju. Rutina doprinosi sigurnosti i mentalnom zdravlju djece, a istovremeno sprečava mogući organizacioni haos. Ključ uspjeha u uspostavljanju rutine je istrajnost, ali isto tako na njih se ne gleda kao na nešto što se mora. Kada se na nešto gleda kao na obavezu, ona postaje „omča oko vrata“ i forma koja se mora ispuniti, a zaboravlja se suština. Onog trenutka kada se svi u porodici uigraju i znaju kada se šta dešava, lakše se toga i pridržavati. To onda prerasta u porodične rituale, kao što su igranje društvenih igrica subotom uveče, nedjeljni zajednički ručak, pričanje šta se dešavalo tokom dana, porodične filmske večeri, pa sve do poljubaca i zagrljaja pred spavanje. Moramo ređi da su Andrej, Aleksa i Kaća aktivni učesnici u održavanju svog doma. Zadaci se mijenjaju redovno, kako niko ne bi mislio da radi više od drugih“, istakli su bračni par Vesna i Pero.
 
Na kraju razgovora za „Semberija info“ apelovali su na sve bračne parove koji imaju jedno dijete da mu poklone najdragocjeniji poklon, a to je, ako mogu, da mu podare brata ili sestru.

- Dok su mali imaće nerazdvojnog druga za igru i nestašluke, a kada odrastu imaće nekoga ko će uvijek biti tu da im pruži ruku. U porodicama sa više djece, mališani odrastaju u odgovornije ljude, snažnijeg karaktera, jer zajedno uče, igraju se i neosjetno stiču vještine neophodne za formiranje zdravih međuljudskih odnosa kasnije u životu. Njihovo samopouzdanje biće nesalomljivo, jer će u braći i sestrama uvijek imati podršku. Ako vaša djeca budu odrastala okružena braćom i sestrama, pružićete im neđto posebno u životu, jer će tokom odrastanja ,,odmjeravati snage’’ sa bratom ili sestrom. Ta vrsta „takmičenja“ prirodna je i zdrava, te će im dobro doći kasnije u odrastanju.  Takođe, tako se uče da imaju razumijevanja za druge, saosjećanje, ali i da nisu „centar svijeta“. Djeca zahtijevaju ljubav, vrijeme i pažnju, a problemi i brige su beznačajni u odnosu na ono što oni pružaju. Ako je vaš san velika porodica, neka se i ostvari, jer ljubavi ćete sigurno imati dovoljno, a što je više djece, više je sreće, ljubavi i nježnosti“, zaključio je bračni par Lukić – Novaković.