Mjesto vrijednih nastavnika i učenika koji su ponos škole :: Semberija INFO ::

 

Mjesto vrijednih nastavnika i učenika koji su ponos škole


Počeci savremenog obrazovnog sistema na području Ugljevika vežu se, uz škole u Zabrđu i Koreniti i za osnivanje osnovne, četvorogodišnje škole u Ugljevik Selu 1892. godine. Otvaranjem rudnika, škola dijeli sudbinu brojnih porodica ovog kraja pa 1923. godine biva izmještena i kao Narodna osnovna škola nastavlja da radi u novom naselju Ugljevik – Kolona. Povećanje broja učenika uslovilo je prelazak na osmogodišnji sistem školovanja 1957. godine, a četiri godine poslije škola dobija ime po narodnom heroju Veljku Lukiću Kurjaku. Još jednom se osnovna škola u Ugljeviku morala seliti zbog potreba širenja rudnika. Ovaj put to je bilo 1986. godine kada je škola preseljena na sadašnju lokaciju u tada novoformirano naselje-Novi Ugljevik. Sadašnje ime, OŠ „Aleksa Šantić“ nosi od 1993. godine.


 
-Obrazovni proces u našoj školi organizovan je u centralnoj školi i četiri područna odjeljenja: Mezgraja Kose, Mezgraja Gaj, Ugljevik Selo i Ugljevička Obrijež. Trudimo se da svim našim učenicima pružimo što bolje uslove u kojima će sticati potrebno znanje. Na tom putu imamo podršku brojnih prijatelja, tako da OŠ „Aleksa Šantić“ u tom tehničkom pogledu postaje sve savremenija i opremljenija. Na sav naš trud naši učenici nam uzvraćaju na najbolji način – ostvarivanjem odličnih rezultata u nastavnom procesu i vannastavnim aktivnostima. Pored sekcija koje su uobičajene za većinu škola (dramska, recitatorska, likovna, ekološka, saobraćajna, sportskih sekcija...) naša škola se može pohvaliti i onim vannastavnim aktivnostima naših nastavnika i učenika koje ne možete naći u mnogim školama na području Republike Srpske ali i šire“, izjavio je za portal „Semberija info“ Vladimir Đokić, direktor OŠ „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika, istakavši, između ostalih, Orkestar harmonike, Lutkarsko pozorište „Cvrčak“, te sekciju šaha koja je relativno skoro osnovana i već okuplja veliki broj talentovane djece.
 

Krajem aprila, na Republičkoj smotri folklornog stvaralaštva učenika osnovnih škola RS za školsku 2022/23. godinu OŠ „Aleksa Šantić“ dobila je Pohvalu za najbolju uigranost koreografije. Na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika, koje je održano 20. maja ove godine, učenik sedmog razreda Milenko Bojić osvojio je treće mjesto, dok je Teodora Manojlović osvojila četvrto mjesto na Republičkom takmičenju iz francuskog jezika. Katarina Pajić, učenica devetog razreda, u konkurenciji 74 recitatora osvojila je posebnu nagradu na takmičenju u recitovanju na ruskom jeziku, koje je u aprilu održano u Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu. Povodom krsne slave Opštine Ugljevik, ove godine su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima, među kojima su bili i radnici i učenici ove škole. Zlatne medalje ,,Filip Višnjić” uručene su đaku generacije za 2022/23. godinu - Teodori Manojlović, učenici Katarini Pajić, nastavnici Katarini Radovanović i učiteljici Ivani Jovičić.



-Povodom sve učestalijih problema sa vršnjačkim nasiljem u našim zajednicama, naša škola se u ovoj školskoj godini nalazi u grupi 20 osnovnih škola sa područja RS u kojima se, po odobrenju i instrukcijama Ministarstva obrazovanja i Republičkog pedagoškog zavoda, izvodi eksperimentalna faza novog školskog predmeta „Humanost i bezbjednost“. Predmet je ove godine fakultativnog karaktera i imaju ga učenici devetih razreda. Povratne reakcije su dobre, tako da će predmet sasvim sigurno od sljedeće školske godine ući u nastavni plan i program kao obavezan predmet. Što se tiče broja učenika, u svih pet objekata nastavu ove godine pohađa 677 učenika. Nažalost, trend smanjivanja broja učenika, naročito u područnim odjeljenjima je stalan“, rekao je direktor Đokić za portal „Semberija info“.
 

Krajem septembra učenici i nastavno osoblje OŠ „Aleksa Šantić“ uzeli su učešće u organizaciji manifestacije „Noć istraživača“ koja se u približno isto vrijeme održavala u brojnim gradovima evropskog kontinenta. Cilj ovog projekta je jačanje svijesti javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke u društvu, a učenici ove ugljevičke škole su kroz niz interaktivnih radionica na platou ispred škole pokazali koliko znaju, ali i kako umiju na kreativan i zanimljiv način prenijeti ono što su naučili.
 
Ljubav i posvećenost nastavnika Slavka

Posebnost OŠ ,,Aleksa Šantić“ jeste postojanje prvorazredne muzičke sekcije: Orkestar harmonika. Orkestar je osnovan kao školska sekcija 1997. godine od strane nastavnika muzičke kulture Slavka Nikolića. Vremenom je orkestar sazrijevao, a njegov kvalitet je prepoznat širom Evrope i svijeta. Tokom prethodnih nekoliko godina osnovci iz Ugljevika nastupali su u Kanadi, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Češkoj, Njemačkoj, te zemljama u okruženju. Orkestar broji 32 člana, a većina njih su učenici ove škole. Osam puta su osvajali titulu najboljeg školskog muzičkog sastava na području RS. Nastupali su u brojnim TV emisijama, od kojih je posebno zapažen bio nastup u emisiji „Ja imam talenat“ prije deset godina gdje su, među više od 7.000 prijavljenih učesnika, ušli u finale i osvojili četvrto mjesto.



-Učestvovali smo u  javnom konkursu Kulturne olimpijade u Sočiju 2014. godine, gdje smo od 600 prijavljenih takmičara iz cijelog svijeta proglašeni pobjednicima konkursa zajedno sa dva ruska predstavnika iz Moskve. Time smo stekli pravo da od sedmog do 14. februara 2014. godine nastupimo na Olimpijadi u Sočiju, gdje smo održali više koncerata. Bila je to posebna čast i velika odgovornost, jer smo bili jedini učesnici sa područja Balkana. Poslije nastupa u Sočiju, u periodu od 16. do 23. februara imali smo koncerte u Omanu u Velikoj zlatnoj dvorani. Iste godine u aprilu učestvovali smo na festivalu „Zemlja – naš zajednički dom“ koji se održavao u Ekaterinburgu. Učestvovali su takmičari iz Amerike, Italije, Rusije, Indije, Češke, Tadžikistana, a naš Orkestar harmonike je osvojio Grand – pri festivala. Istaćiću još veliku Evropsku turneju, koja je u oktobru 2019. godine trajala deset dana, a nastupili smo u Cirihu, Štutgartu, Malmeu, Kopenhagenu i Lincu. Posebno bih naglasio podatak za ponos, da je  iz naše sekcije poteklo  mnogo učenika koji se i danas uspješno bave muzikom, studiraju muzičke akademije i imaju svoje orkestre“, rekao je Slavko Nikolić.
Semberija info