Svetosavske nagrade za tri Bijeljinke :: Semberija INFO ::

 

Svetosavske nagrade za tri Bijeljinke


Ususret Svetom Savi, velikom prazniku prosvjetiteljstva, objavljujemo ovogodišnje dobitnike Svetosavske nagrade iz Bijeljine. To su Violeta Šeovac iz Osnovne škole ,,Vuk Karadžić’’, Ana Spremić Solaković iz Osnovne škole ,,Sveti Sava’’ i Dobrinka Perdan iz Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj’’.

Violeta Šeovac, nastavnica geografije u OŠ ,,Vuk Karadžić'', za ,,Semberija info’’ je potvrdila da je lijepo kada dobijete priznanje za svoj rad.


 
-Ovo je, zaista, nešto najveće što prosvetni radnik može dobiti, jer se uzima čitav njegov doprinost u oblasti vaspitanja i obrazovanja u društvu. Istakla bih da ova nagrada nije samo moja, nego je i nagrada za sve koji su nesebično učestvovali u ovim aktivnostima. To su moji bivši i sadašnji učenici, roditelji bez čije saradnje ništa ne bi bilo i osobe koje nemaju direktnu vezu sa školom. Porodica i prijatelji koji su bili uz mene kada je bilo teško i kada je bilo lijepo. Kroz projekte sam stekla nova poznanstva sa vrijednim i talentovanim ljudima. Nagradu bih posvetila svojoj majci, koja je, nažalost, preminula prošle godine. Ona me je naučila pravim ljudskim vrijednostima i danas bi bila ponosna na mene. Želim i da se zahvalim puno svojim kolegama koje su me predložile da konkurišem za ovo priznanje i svima onima koji su se obradovali kada sam ga i dobila’’, istakla je nastavcnica Šeovac.
 
Na pitanje ko je Violeta Šeovac odgovorila je ,,prvo ponosna mama dva sina, supruga i nastavnica geografije koja voli svoj poziv''.
 
-Geografija je predivan predmet, pruža toliko kreativnih mogućnosti, a važna je jer nam daje neko opšte obrazovanje. Upoznajući prirodu mi je na taj način čuvamo, ako uzmemo u obzir da nam je ovo jedini dom onda treba da budemo svjesni te važnosti. Trudim se da koliko je moguće, sa vremena na vrijeme, napravim nešto što nije klasična nastava. Naravno, to nije često, ali sam spremna da saslušam ideje svojih đaka i da ih realizujemo zajedno ako možemo. Smatram da mi nekako ,,obojimo“  predmet koji predajemo, a da se u tome ogleda i ljepota rada u prosvjeti'', zaključila je Violeta Šeovac, koja je 1974. godine rođena u Kraljevu, a zvanje doplomiranog geografa dobila je po završetku Geografskog fakulteta u Beogradu.
 
Učestvovala je u brojnim programima stručnog usavršavanja, a od 2022. godine član je Udruženja ,,Sveti Luka'', jer slobodno vrijeme provodi slikajući. Ona je volonter u brojnim ekološkim akcijama.


 
Druga Bijeljinka koja je dobila Svetosavsku godinu je Ana Spremić Solaković (1982), specijalista metodike prirode i društva, zaposlena je kao nastavnik razredne nastave u JU Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bijeljini. Rođena je u Sokocu. Zvanje profesora razredne nastave stekla je 2005. godine na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zvanje specijaliste metodike prirode i društva stekla je 2007. godine, takođe, na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu je doktorant na studijskom programu metodike prirode i društva.

Stručno zvanje mentor u nastavi stekla je 2008. godine. Autor i koautor je u više od 20 stručnih i naučnih radova objavljenih u zemlji i inostranstvu. Kroz radove se bavila tematikom heurističke i integrativne nastave u metodici prirode i društva. Recenzent je rukopisa udžbenika ,,Moja okolina 3’’ i jednog priručnika. Bila je stručni saradnik kompanije Lanako na realizaciji projekta „Dositej“, autor je priručnika dobrih nastavnih praksi u okviru tog projekta i modela multimedijalne lekcije. Osnivač je i predsjednik udruženja „Centar za razvoj mladih“, te koordinator i realizator projekata za djecu i mlade. Član je autorskih timova za realizaciju brojnih projekata u Stručnom i naučnom udruženju „Centar za obrazovnu tehnologiju Republike Srpske“. U okviru škole je član Tima za podršku nadarenim učenicima. Učenike poučava tehnikama pamćenja, efikasnog učenja i brzog čitanja, jer smatra da u „21. vijeku nepismeni neće biti oni koji ne znaju da čitaju i pišu već oni koji ne znaju kako da uče“.  Supruga je i majka dvoje djece.
 
„Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna, učitelj predaje ono što jeste“.

Iz  JU Dječiji vrtić ,,Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine potvrđeno je da je za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja i zalaganja u radu sa djecom vaspitačica Dobrinka Perdan nagrađena najvećim priznanjem u prosvjeti - Svetosavskom nagradom za radnu 2023/2024. godinu. Dobrinka Perdan je vaspitačica koja svojom autentičnošću, kreativnošću, pozitivnom energijom plijeni i predstavlja nepresušni izvor ideja. Njen najveći kvalitet je osmijeh, ljubav i posvećenost svom poslu, prema djeci, roditeljima, a potvrda takvog rada su generacije koje je izvela na pravi put i djeca koja joj se do današnjeg dana vraćaju i sa radošću je posjećuju. Dobitnica je dva Priznanja Ministarstva prosvjete i kulture RS na javnom pozivu za izbor najboljeg didaktičkog rada. Inovativnost i kreativnost ispoljila je kroz niz uspješnih projekata. Tokom dugogodišnje prakse učestvovala je na velikom broju seminara, obuka i edukacija. Predstavljala je rad Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ i svoje primjere dobre prakse u zemlji i u regionu. Više puta je svoje radove predstavljala na naučno-stručnim konferencijama međunarodnog karaktera. Dva puta nominovana u 10 najboljih praksi u kategoriji odgajateljice u predškolskom odgoju i obrazovanju, u organizaciji „Step by step“, te 2022. godine osvojila nagradu publike. Jedan je od vaspitača koji svojim velikim trudom, radom, zalaganjem i kreativnošću ostavlja dubok trag na djecu i roditelje. Posebnu pažnju u svom radu posvećuje inkluziji, djeci sa poteškoćama u razvoju koje uključuje u sve oblike rada, ali i darovitoj što se vidi po nagradama koje djeca osvajaju.
 
-Smatramo da je Svetosavsko priznanje potvrda njenog dugogodišnjeg inovativnog predanog rada, posvećenosti djeci, roditeljima, vrtiću i pečat za veliki doprinos i unapređenje kvaliteta rada predškolskog obrazovanja. Sa velikim ponosom ističemo da je Svetosavskom nagradom, koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, nagrađeno ukupno šest vaspitno-obrazovnih radnika iz naše Ustanove, što dokazuje visok kvalitet vaspitno-obrazovnog kadra. Moramo naglasiti i to da je JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ iz Bijeljine, jedini vrtić iz Republike Srpske koji je nagrađen sa šest ovih prestižnih priznanja'', naveo je direktor ovog vrtića Slaviša Vujanović.
 
(Semberija info)