Njemački proizvođač oružja dobio narudžbu tešku 250 miliona evra :: Semberija INFO ::

 

Njemački proizvođač oružja dobio narudžbu tešku 250 miliona evra


Njemački proizvođač oružja Rheinmetall objavio je danas da je od domaćeg proizvođača luksuznih automobila dobio narudžbu dijelova za električna vozila vrijednu više od 250 miliona evra.

Rheinmetall će automobilsku kompaniju opremiti inovativnim sklopkama za novu 900-voltnu generaciju vozila na električni pogon, navodi se u saopštenju.

Riječ je o električno-upravljačkim sklopkama koje omogućavaju sigurno paljenje i gašenje električnih vozila te osiguravaju siguran i učinkovit rad vozila, pojasnili su u Rheinmetallu.

Kako ističu, to je naročito važno u hitnim situacijama, uključujući nesreće ili kratke spojeve u slučaju kvara u sistemu.

Nova tehnologija od 900 volti značajno će poboljšati učinkovitost nove generacije vozila na baterije,omogućavajući brže punjenje i prijelaz većih udaljenosti. Time će klasa napona od 900 V postati standard za buduća električna vozila, navodi se u saopštenju, prenosi Index.

Počevši od 2025. godine Rheinmetall će kompaniji čije ime ne navodi isporučivati ​​desetine miliona inovativnih sklopki za novu platformu vozila.

Od početka rata u Ukrajini i nakon najave njemačke vlade da će u modernizaciju vojske uložiti 100 milijardi evra pažnja je uglavnom bila usmjerena na Rheinmetallovu proizvodnju oružja.

Ali kompanija želi proširiti poslovanje i na druge sektore, poput elektromobilnosti, i proteklih je godina reorganiziovala odjel automobilskih dijelova, napominje agencija dpa.

(Nezavisne)