Višestruke funkcije u BiH obavlja više od 200 zvaničnika :: Semberija INFO ::

 

Višestruke funkcije u BiH obavlja više od 200 zvaničnika


Zastupnici Narodne Skupštine Republike Srpske usvojili su na posljednjem zasjedanju dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti entiteta. To je izazvalo brojne reakcije, a iz nevladinog sektora ocjenjuju da je ovim praktično legalizovan sukob interesa. Provjeravali smo, koliko su takozvane “duple funkcije” zastupljene u našoj zemlji i koliku štetu zbog toga trpe građani?

Višestruke funkcije u Bosni i Hercegovini obavlja više od 200 zvaničnika, a prema Zakonu u sukobu interesa, mnoge od njih su nespojive.

"Ne vidimo da nešto više od te formalne priče postoji u stvarnosti. Jasno je zašto je to tako. Mnogim političkim funkcionerima odgovara da se okoriste o više funkcija", kaže Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Iako je sukob interesa u pravnom sistemu BiH definisan na nivou BiH, oba entiteta i distrikta, pravnici smatraju da je praksa sasvim druga priča.

"Ne može biti ni direktor ni vd direktor javnog preduzeća, ali može biti izvršni direktor u javnom preduzeću ili šef nekog odjeljenja. Zakonodavac ovdje kao da je vodio računa da do sukoba interesa ne dođe i da izabrani funkcioneri imaju što veću mogućnost za privatni interes što bi po samom zakonu trebalo da bude sankcionisano stave iznad javnog interesa", navodi advokat Dražen Nikolić.

Najnovija dopuna zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske usvojena je na posljednjem zasjedanju NSRS. 

"Izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori fondacija koje se finansiraju iz budžeta u ukupnom iznosu većem od 100 000 KM", pojašnjava ministar uprave i lokalne samouprave RS Senka Jujić.

Ove izmjene izazvale su brojne polemike i reakcije.

"Imamo ovu malu izmjenu koja kaže: e ako ne primaju u tom odboru nadoknadu, onda mogu upravljati ne samo sa 100 000, nego i 200 i 500 i million i dva i pet i deset i pedeset", navodi poslanik u NSRS (SDS) Vukota Govedarica.

"Meni je nezamislivo da je predsjednik NSRS prvi čovjek najvažnije institucije ove RS u isto virjeme je šef nabavke u državnoj bolnici", smatra poslanik u NSRS (PDP) Igor Crnadak.

Poslanik, zastupnik, vršilac dužnosti direktora, član upravnog odbora, izvršni direktor… Gomilanje funkcija u bh. društvu postalo je gotovo uobičajena pojava. Primjeri sukoba interesa i dupliranja funkcija su brojni.

"Jedan od rijetkih razloga u kom se vlast pokazuje kao jedinstvena je dijeljenje funkcija i fotelja, vlast radi vlasti. Ima tu ljudi koji na različite načine primaju po četiri pet nekih apanaža, plata i tako dalje", ističe analitičar Drago Vuković.

Unapređenje zakona o sukobu interesa jedan je od 14 prioriteta BiH na evropskom putu. Ipak, konkretni koraci u vezi s tim pitanjem još nisu napravljeni, a u nevladinom sektoru ocjenjuju da donosioci odluka čine sve da, umjesto pooštravanja, snize standard u ovoj oblast i suze krug lica u sukobu interesa. 

"Građani su ti koji moraju da zarade za sve te ljude i za njihove nadoknade i jedino građani ispaštaju zbog takve situacije u BiH, nažalost to je javna tajna i krađa novca iz naših džepova za koju se mi nažalost ni ne bunimo", navodi Ćuskić.

Najveću cijenu, na kraju, plaćaju građani.


BHRT