Milioni još nisu na računima Srpske :: Semberija INFO ::

 

Milioni još nisu na računima Srpske


BANjALUKA - Rok do kada je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH trebalo da isplati Republici Srpskoj 30 miliona maraka po osnovu pravosnažne presude istekao je za vikend, ali novac nije legao na račun republičkog budžeta.

Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, UIO je obavezana da isplati Srpskoj oko 30 miliona maraka sa kamatom.

Srpska je još prije pet godina zaplijenila sa računa UIO skoro 4,7 miliona maraka pa je sud u više navrata odgodio izvršenje rješenja, a prema najnovijoj njihovoj odluci rok za naplatu bio je 11. jun ove godine.

Ministarka finansija RS Zora Vidović potvrdila je "Glasu" da novac nije legao na račun.

- Raspitujemo se cijeli dan šta se dešava. Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, Sud BiH trebalo bi sutra da donese odluku šta će se desiti, jer je opet Pravobranilaštvo BiH tražilo produženje roka. Pored toga, imamo i nezvanične informacije da je taj isti sud urgirao putem Centralne banke BiH da komercijalne banke ne idu u prinudnu naplatu i ne skidaju novac sa računa UIO. Banke su već juče trebale da počnu zapljenu novca za namirenje pravosnažne presude - kazala je Vidovićeva.

Pored toga, naglašava da su prije nekoliko dana proslijedili zahtjev da se novac konačno isplati Srpskoj i da se jednom zasvagda stane u kraj sa prolongiranjem rokova.

- Šta će Sud BiH odlučiti vidjećemo već sutra, jer bi  tada trebalo da bude poznata sudska odluka. Nadam se da će biti prekinuta dosadašnja praksa u kojoj Sud BiH sam prolongira izvršenje svojih odluka - zaključila je Vidovićeva.

Iz Pravobranilaštva BiH, kao pravnog zastupnika UIO, nismo ni nakon skoro 20 dana dobili odgovore da li su tražili da rok za izvršenje presude bude prolongiran, kao ni koje korake su preuzeli kada je u pitanju pomenuta presuda.

Sa druge strane, UIO navodi da ne znaju šta se dešava i šta će biti, ali da su prije desetak dana na adresu Pravobranilaštva dostavili informaciju u vezi sa pomenutom presudom.

- U tom dopisu naveli smo šta je u posljednjoj godini dana urađeno u vezi sa presudom. Do danas od njih nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Pravobranilaštvo BiH je to koje je preuzimalo eventualno dalje korake - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Ministarstvo finansija RS u prethodnom periodu nastojalo je da postigne vansudski sporazum o izmirenju obaveza sa Ministarstvom finansija FBiH, imajući u vidu da je riječ o novcu koji je raspodjelom pripao FBiH, a trebalo je RS, ali ta ideja od strane FBiH nije dobila zeleno svjetlo.

Depoziti


Prilikom zapljene novca po osnovu presude iz 2018. godine sa depozitnog računa UIO skinuto je 1,7 miliona maraka, zbog čega je nastao veliki problem, jer sada građani i pravna lica tuže UIO i traže svoj novac. 

- Banke u sistemu jedinstvenog računa u 2022. započele su pljenidbu novca sa depozitnog računa za osiguranje duga po zaprimanju pravosnažnih izvršnih rješenja od strane Suda BiH. To sve dodatno usložnjava situaciju - navedeno je u izvještaju o radu UIO.


Glas Srpske