Strancima izdato duplo više radnih dozvola u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Strancima izdato duplo više radnih dozvola u Srpskoj


Za prvih šest mjeseci ove godine u Srpskoj je izdato 1.236 radnih dozvola za strance. Duplo više nego u istom periodu lani, kada je taj broj bio 593.

Pokazuju to podaci Zavoda za zapošljavanje RS, koji izdaje radne dozvole poslodavcima radi zapošljavanja stranaca i lica bez državljanstva.
 
Dozvole se izdaju za zanimanja kojih nema na evidenciji Zavoda ili se za njih traže posebna znanja i vještine.
 
Godišnja kvota za izdavanje radnih dozola u Srpskoj i ove i prošle godine iznosi 1.400, od čega 1.000 novih i 400 produženih radnih dozvola.
 
– Sa 30. junom izdato je 1.236 radnih dozvola, od čega u kvotu ulazi 907 radnih dozvola. Od ukupnog broja izdatih radnih dozvola koje ulaze u kvotu, 782 su nove i 125 produžene rane dozvole. Najviše radnih dozvola izdato je državljanima Turske, Srbije i Bangladeša – kažu iz Zavoda za Srpskainfo.

Za prvih šest mjeseci 2022. godine u Srpskoj su izdate 593 radne dozvole stranim državljanima, od čega za novo zapošljavanje 374 i 219 produženih radnih dozvola.

Prema djelatnostima, najviše radnih dozvola je izdato u oblasti građevinarstva, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačke industrije, trgovine na veliko i malo, te uslužnih djelatnosti.
 
Prema Zakonu o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva RS, zahtjev za izdavanje radne dozvole podnosi poslodavac prema sjedištu u nadležnoj filijali Zavoda. Postupak traje 15 dana.
 
Godišnju kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva za Republiku Srpsku utvrđuje Zavod za zapošljavanje RS uz saglasnost Vlade RS. Kvota radnih dozvola potom se upućuje Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, da bi Savjet ministara donio konačnu odluku o kvoti radnih dozvola u BiH.

(Srpska Info)